Burdock/čičak veliki(lat.Arctium lappa)

Biljka veliki čičak raste po cijeloj Europi pa sve do Kine i Japana, uključujući i Indiju, te na nekim mjestima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedna od najboljih biljaka koje se upotrebljavaju u narodnoj medicini kod problema sa kožnim bolestima je upravo veliki čičak. Koristi se kao pomoć kod ekcema, psorijaze, ulceracije kože, suhe kože, urtikarije, akni, te drugih problema vezanih za kožu. Odlična je biljka koja pomaže kada je u pitanju prekomjerno unošenja velike količine šećera ili brze hrane. Listovi čička se smatraju jednim od najboljih lijekova kod opeklina od prvog pa sve do četvrtog stupnja.

Veliki čičak ima blagotvoran učinak na limfni sustav, što je vrlo važan dio imunološkog sustava, pa tako pomaže kod limfnog zastoja, natečenih limfnih čvorova i dr. Pročišćava krv i jetru, pomaže kod izbacivanja toksina i sluzi u tijelu, te smanjuje upale (osobito kod zglobova, pa se stoga često koristi kao lijek protiv artritisa).

Odličan je lijek koji se upotrebljava kod infekcija mokraćnog mjehura i bubrega, zadržavanja vode, kod problema sa bubrežnim kamencima, a takodjer uklanja nakupljanje kiselina u tijelu, posebice sumporne, fosforne i mokraćne kiseline. Veliki čičak takodjer služi kao pomoć kod čireva, reume, hemeroida, gihta, bolesti jetre, išijasa, probavnih smetnji, prehlade, upale grla, groznice, modrica, ugriza i bradavica.

Smanjuje šećer u krvi pa tako može biti koristan kod dijabetesa. Koristi se za bolje zdravlje kose, uključujući gubitak kose i svrbež vlasišta.