CENTELLA/gotu kola(Lat.Centella asiatica)

Centela(gotu kola) – općenito poznata ljekovita biljka Ayurvede gdje se kao takva u suvremenoj medicini upotrebljava u domeni venerologije kada je u pitanju venska insuficijencija(svojim izvrsnim ljekovitim svojstvima postiže odlične rezultate u regeneraciji kože te inih upalnih procesa). Biljka koja djeluje u borbi protiv celulita,kožnih oboljenja te proširenih vena.

Ulje djeluje regenerativno te samim tim tkivo postaje jaće i otpornije, kao takvo ubrzava zacjeljivanje rana,kada je riječ o ožiljcima,opeklinama te sličnim stanjima u kojima se koža nalazi.Zbog svoje izrazite ljekovitosti,učinkovito je te vrlo uspješno u tretmanima protiv celuluita te djelotvorno kod problema proširenih vena(tretiranje strija i otečenih nogu).

Centella/gotu kola – macerat koji se osušeni potapa u baznom -biljnom ulju(maslinovo ili suncokretovo). po vlastitom odabiru,poklopiti mješavinu(sadržaj držati u staklenoj tegliciovakvim postupkom macerati zadržavaju sva ljekovita svojstva) te u takvom stanju držati 4-5 tjedana(ulja su podložna užegnuću,stoga treba paziti prilikom odabira biljnih ulja da ista budu stabilna).