BUŠIN(Lat.Cistus ladaniferus)

 • Biljka Bušin, mediteranska je biljka ,kada je riječ o navedenom podneblju zastupljena je u Istri i Dalmaciji(koristila se u drevno doba Egipta i tradicionalne Grčke medicine kada je riječ o virusima uopće)kao izvrsna pomoć kod zdravstvenih tegoba uopće/tretiranje rana,infekcija).
 • Za njegu zrele kože idealno je ulje bušina koje svojim ljekovitim svojstvima ima sposobnost zatezanja bora na koži lica,(odnosno u velikoj mjeri reducirati izboranost kože i odgoditi nastajanje novih,istih te takvim postojanjem sublimira stvaranje vlage na koži tako da je koristi za dehidriranu ,odnosno suhu kožu).
 • Svojim progresivnim djelovanjem ulje bušina posjeduje ulogu “fibrinogena u plazmi“,jer spriječava krvarenje nakon ozljeda tkiva,odnosno posjekotina ,porezotina ili jačih udaraca koji dovode do krvarenja(ulje djeluje antiseptički/antiseptici imaju slabiju koncentraciju u odnosu na dezinficijense te kao takvi zaustavljaju širenje i rast bakterija i mikroorganizama dok ih dezinficijensi eliminiraju/ i protuupalno te će na taj način zaustaviti iritaciju kože).

Tretmani koji se primjenjuju s eteričnim uljem Bušina u kombinaciji s ostalim adekvatnim uljima temelje se na protuupalnim učincima i to uglavnom za kronične kožne bolesti te kao takva po svojim ljekovitim svojstvima djeluju regenerativno i relaksirajuće što takvim načinom postižu umirujući učinak(ulje bušina djeluje antivirusno tako da se primjenjuje u svrhu virusnih infekcija,upale živaca i arterija)

 • Ulje Bušina svojim ljekovitim svojstvima ima sposobnost zaustavljanja,odnosno spriječavanja krvarenja,jer posjeduje djelovanje kao “fibrinogen u plazmi”.

Terapeutsko djelovanje bušina na emocije

Bušin djeluje smirujuće te potiče,aktivira rad parasimpatikusa( nervni sustav-djeluje anabolički,stimulira sekreciju i motilitet(spontano kretanje) probavnog sustava,usporava srčani ritam te snižava krvni tlak).

Upotrebljava se kod problema lošeg sna, straha,autoimunih bolesti te eliminacije stresa.Djeluje kao imunoregulator.

Izvrsna esencija u njezi kože

Kako je već ranije opisano, ljekovito ulje bušina pozitivno djeluje na zrelu kožu s borama te istu njeguje u smislu zatezanja,zagladjivanja u visokom postotku,ali istodobno vlaži kožu,odnosno ne dopušta da se koža isušuje, da ne dolazi do dehidracije.

Mješavina baznih / biljnih i eteričnih ulja za suhu(naboranu) kožu:

 • biljno ulje plod divlje ruže(15 ml),
 • biljno ulje argana(15 ml) – 10ml ploda divlje ruže i argana, uz dodatak 10ml biljnog ulja makadamije koja hrani suhu kožu),
 • eterično ulje bušina(8-10 kapi),
 • eterično ulje tamjanovca,arapskog(8 – 10 kapi).

Mješavina biljnih / baznih i eteričnih ulja za osjetljivu kožu (upale)

 • biljno ulje badema u maceratu nevena(30 ml, 5- 6 ml biljnog ulja noćurka u kombinaciji s 20 do 25 ml macerata nevena),
 • eterično ulje bušina(5-6 kapi),
 • macerat sjemenke mrkve(5-7 kapi),
 • eterično ulje rimske kamilice(2-4 kapi).

Napomena:

Ulje Bušina zbog svog intenzivnog djelovanja ne smije se nanositi na otvorene rane ili ozlijede bilo razrijedjeno u biljnom ulju ili čisto već se nanosi hidrolat iz difuzera(raspršivač) da bi se moglo zaustaviti krvarenje.

Mješavina biljnih / baznih i eteričnih ulja za (nježnu,meku) kožu
biljno ulje lješnjaka(30 ml),
eterično ulje bušina(30 kapi) + macerat ulja sjemena mrkve(8-10 kapi).

 • Potrebno nanositi navedenu mješavinu dva puta dnevno,ali u vrlo tankom sloju.

Bušin(hidrolat)

Ulje Bušina posjeduje karakterističan miris te kao takvo pobudjuje uistinu različite reakcije.Sam osjet pojedinog mirisa generalno gledajući subjektivne je ocjene,okarakterizira ga se individualno.Miris daje osjet meda,ali svakako treba svatko pojedinačno isprobati ovaj poseban hidrolat(ulje je po svojoj kvaliteti iznimno stabilno,ali ga se treba svakako čuvati na hladnom mjestu).

 • Hidrolat Bušina u službi njege kože kada su bore prisutne,ali istoga koristi kao tonik(aplicira se kao komprese za tretiranje oko očiju,zahvaljujući svome sastavu zateže kožu,ali naravno uz redovitu,kontinuiranu primjenu,odnosno tretmane).

Kombinacija ulja za suhu kožu s borama:
bušin/hidrolat(50 ml),
bugarska ruža/hidrolat(50 ml),
glicerol/biljni(jedna žlica).

Kombinacija ulja za osjetljivu kožu s borama:
bušin/hidrolat(50 ml),
ružmarin verbenon/hidrolat(50 ml),
glicerol/biljni(jedna žlica).

Važna napomena:

Čisti hidrolat Bušina može se koristiti za čišćenje rana ili ozljeda(komprese)te se kao takav koristi kada se stvori hematom uslijed ozljeda(popucale kapilare hidrolatom bušina raspršiti dva puta dnevno).