Stevija(Lat.stevia rebaudiana)


Porijeklo biljke – Latinska (južna) Amerika(indijska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće 1500 godina.Steviju su u 18 st.otkrili Španjolci koji su dolaskom u Paragvaj primjetili da domoroci koriste biljku kao ljekovito sretstvo.Upotreba stevije bila je prohibirana u Americi i Europi zbog svog posebnog sastojka “steviol glikozid” .Nakon temeljite analize ustanovljeno je da ista nije štetna za upotrebu te da tadašnji zakoni nisu imali čvrste fundamente već je nakon dugog niza godina ipak dobila dopuštenje za upotrebu).
Grmolika,zeljasta biljka iz obitelji glavočika.
Prema latinima u drevno doba dobila ime “list slatkog meda”.
Biljka je kroz stoljeća uglavnom uzgajana na području Južne i Srednje Amerike(glede komercijalizacije biljka se uzgaja u Keniji,Vijetnamu,Indiji,Argentini,Tajlandu,Brazilu,Africi,Kini i Paragvaju).Biljka se vrlo rijetko upotrebljavala u zemljama zapadnog svijeta.


Steviol glikozid(kemijski spoj odgovoran za slatkasti okus lišća južnoameričke biljke stevia rebaudiana i glavni sastojak mnogih zasladjivača koji se prodaje pod generičkim nazivom “Stevija”.Takodjer se javlja u srodnim vrstama “Stevia phlebophylla” i u biljci “Rubus chingii”(Rosaceae).


Ljekovita svojstva biljke


Budući da listovi biljke sadrže visoki postotak glukoze,biljka prema svojim svojstvima regulira razinu šećera u krvi(konzumacija čaja biljke Stevija osobama oboljelim od dijabetesa tipa2 te uvelike pomaže kada se radi o hiperglikemiji/označava povišenu razinu glukoze u krvi,odnosno krvnoj plazmi.Ista je posljedica nereguliranog dijabetesa).Koristi se za liječenje rana,diabetesa(šećerna bolest) te hipertenzije(povišeni krvni tlak).

Biljka svojim ljekovitim svojstvima liječi bakterijske bolesti probavnog sustava,jer posjeduje baktericidna svojstva te onemogućava rast i ostalih infekcijskih organizama.Takodjer,posjeduje i antikancerogena svojstva te jača imunitet.Za oporavak od gripe ili prehlade dobro je popiti čaj od stevije.Vrlo djelotvorna i u dentalnoj medicini,jer uspješno “ubija” karijes.Ne gubi svojstva niti na visokim temperaturama.Učinkovita biljka iza dijabetičare te osobe koje pate kod povišenog krvnog tlaka.Snižava razinu glukoze u krvi.

Djelotvorna i kod kožnih oboljenja

Biljka posjeduje antiseptičko,antioksidativno te antibakterijsko djelovanje tako da samim tim vrši ulogu spriječavanja i korigiranja mnogih kožnih bolesti(učinkovito kod problema ekcema,akni,suhe i ispucane kože,osipa te ožiljaka,istodobno vlaži i zagladjuje kožu.

Koncentrat stevije može se koristiti kao hranjiva maska za lice/potrebno nanositi masku na kožu,ostaviti da djeluje 20 min;nako toga isprati.Za pripremu vlastite kreme za njegu kože dodati nekoliko kapi ekstrakta/).

Sastav

  • Budući da je Stevija slatkastog i bogatog okusa,ne sadrži kalorije(najsladja biljka na svijetu.Listovi su 35 45 puta sladji od šećera.Kada se ekstrahira(odvoji) i pretvori u prah koji je po svojoj strukturi “steviol glikozid”,sladji je 200-300 puta od šećera).
  • Slad Stevije se sastoji od osam vrsti slada koji se nalaze u listu.Isti taj slad ima ljekovito djelovanje/sastav slada:stevisoid,rebaudiosid A,B,C,D,E,F i dolceid,minerale kalij,kalcij,magnezij i željezo/.
  • Glikemijski indeks stevije iznosi nula,stoga ne utječe na razinu glukoze u krvi.Razina glukoze ostaje nepromjenjena zbog toga što se glikozidi stevije ne razgradjuju i ne skladište u tijelu.Prekomjerno konzumiranje može imati laksativni učinak.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 100g/ml:
  • – energetska vrijednost: 341 KJ/79 kcal,
  • – masti: 0.0 g od kojih zasićene masne kiseline 0.0 g,
  • – ugljikohidrati: 0.0 g,od kojih šećeri 0.0 g,
  • – bjelančevine 3.0 g,
  • – sol 0.04g.


Benefiti Stevije:

– liječenje bakterijskih bolesti probavnog sustava,

– regulacija prekomjerne tjelesne težine,

-osnažuje imunosustav,

– spriječava nastanak karcinoma,

-učinkovit protiv anemije,

-pomoć u bržem izliječenju kod infekcija razvojem candide sp;

-pomoć kod dijabetesa(tip2),

– oporavlja organizam nakon nakon terapije antibioticima,

– pomoć u zacjeljivanju rana zaustavljanju alergija na hranu,

– reguliranje probave,

-usporavanje razvoja osteoporoze,

– detoksikacija organizma,

-delotvorno protiv hipertenzije(povišeni krvni tlak),

reducira lipide u krvi.