Breza(lat.Betula pendula)

Breza (lat. Betula pendula) je listopadno stablo svima poznate bijele oguljene kore i karakterističnih visećih grana. Koristi se od davnina za pravljenje obloga protiv bolova te za poticanje mokrenja. 

Njezinu važnost u biljnoj medicini prvi je istaknuo talijanski liječnik Mattioli u 16. stoljeću otkrivši njezinu učinkovitost protiv bubrežnih bolesti. Također, Indijanci, Indijci i Sibirci je smatraju magičnim drvom. 

U nastavku članka saznajte više o ljekovitosti breze te načinima na koji je možete iskoristiti. 

breza šećer
Foto: Photospin

Breza – ljekovitost

Breza je listopadno stablo bijele i glatke kore koja se postepeno ljušti i vitkog debla, a može narasti do 30 metara. Raste u svim dijelovima Europe i Azije. 

Listovi breze su svijetlozeleni i pomalo ljepljivi, a kora je tanka i bijela te se na mladim granama guli. Starije grane imaju tvrđu i ljuskavu koru te se nalaze u visećem položaju. 

Stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke navode mnoge upotrebe različitih dijelova breze. To su:

  • deblo – iz debla se u doba rasta listova breze može dobiti hranjivi sok,
  • mladi listovi i pupoljci – jestivi su i mogu se jesti na salatu ili sušeni i samljeveni kao začin,
  • tvrda kora – unutrašnji dio kore se suši i melje te se od tako dobivenog brašna rade kolači i kruh,
  • mlada tanka kora – koristi se za ublažavanje bolova korištenjem u zavojima,
  • listovi – koriste se za spravljanje čaja koji djeluje diuretički i antiseptički te pomaže kod bolesti mjehura i bubrega te gihta

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2017. godine u časopisu Pharmaceutical Biology, donosi popis fitokemikalija u različitim dijelovima breze, kojima se najviše pripisuje njihovo ljekovito djelovanje. To su:

  • flavonoidi – avikularin, kvercetin i mircetin, nađeni u lišću,
  • fenolne kiseline – kavena, klorogenična, askorbinska, betulinska i nikotinska, a ima ih pretežno u lišću,
  • tanini – ima ih u kori i u lišću,
  • saponini – ima ih u kori i u lišću.

Spoj koji je odgovoran za karakterističnu aromu breze je glikozid betulin, koji ima protuupalno, antioksidativno i antiseptičko djelovanje

Breza – nuspojave

Nije zamijećeno mnogo nuspojava nakon korištenja pripravaka od breze, ako se uzimaju u umjerenim količinama ili u preporučenim dozama na pakiranju proizvoda. 

Moguća je pojava alergije, ako ste primjerice alergični na pelin ili divlju mrkvu, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.  

S obzirom na to da breza djeluje diuretički, pripazite ako već pijete lijekove koji tako djeluju, kao što su klorotiazid ili klortalidon. Ispijanjem prevelikih količina diuretičkih čajeva uz uzimanje diuretika, mogli biste izgubiti vrijedne minerale iz organizma.  

Trudnice i dojilje bi se također trebale savjetovati s liječnikom prije upotrebe. 

Prije korištenja breze ili bilo koje druge biljke u ljekovite svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.