Liječenje ispucanih (mrežastih) kapilara i proširenih vena

Kapilare na nogama(“mrežaste”),a i proširene vene pojava su češće u ženskoj populaciji,a sve više i u muškoj.

Postoji mogućnost uklanjanja istih ne samo iz zdravstvenih već i estetskih razloga na više načina.

Spomenute kapilare nisu isprekidane nego proširene te samim time vidljive na površini kože.

Faktori koji imaju utjecaj na širenje kapilara

Širenje kapilara na nogama ne moraju u suštini predstavljati zdravstveni problem,ali defakto predstavljaju osnovni stupanj bolesti vena,odnosno ekstremiteta nogu(površinska upala vena – tromboflebitis te duboka venska tromboza).

Razlozi širenja kapilara:

-Pubertet(hormonalne promjene),

-Trudnoća(povećanje protoka krvi što dovodi do pucanja tankog sloja kapilara),

-Pretilost(rastegnuta koža dovodi do lakšeg pucanja kapilara),

-Udarac u nogu može dovesti do modrice te puknuća kapilare,

-Ženski spol podložniji je nastanku kapilara,

-Sjedenje ili stajanje na mjestu u dužem vremenskom periodu dovodi do nastanka kapilara,

-Kapilare postaju osjetljivije i vidnjivije s godinama,koža gubi elastičnost te postaje tanja i podložnija ostalim vanjskim faktorima,

-Najutjecajniji te temeljni faktor koji vidim u pogledu ovakvog zdravstvenog problema nalazi se u genetici.

Simptomi se ne smiju zanemariti,jer je samo liječenje važno i potrebno kako bi se izbjegle veće komplikacije.Od samih komplikacija može nastati ulceracija – površinski razdor tkiva(nastanak čira).

Odredjeni broj populacije smatra da pojava varikoziteta ne predstavlja ozbiljan problem,medjutim,evidentno se pokazalo da neliječenje dovodi do stvaranja embolusa u proširenim venama(tromboza – sama po sebi može biti pogubna ukoliko ugrušak ode u pluća).

Postupak liječenja

U prvom redu, kada je riječ o kapilarama na nogama,(ispucanim i proširenim) problem se riješava iz estetskih razloga.

Postupak odstranjivanja kapilara vrši se uz pomoć odredjenih terapija,medju ostalim, laserskom terapijom.

Upotrebom kompresivnih čarapa nastaje pritisak na tkivo u dermalnom dijelu nogu te takvom primjenom stvara se pritisak i samim tim bolji protok krvi što će u konačnici reducirati nastanak novih kapilara.

Terapijom koju nazivamo sklerozacija moguće je riješiti uklanjanjem proširenih i ispucanih kapilara,odnosno varikoziteta(postupak gdje se u samu kapilaru ubrizgava kemijska supstanca gdje se ista zatvara te nestaje kroz četiri do šest tjedana).

Odstranjivanje kapilara moguće je i lijekovima u obliku krema,balzama te gelova(moguća je i konzumacija lijekova za stvaranje jačih kapilara te prevenciju nastanka tromba(krvni ugrušci).

Preparati za tretiranje kapilara

Odredjenim kremama ili balzamima za tretiranje kapilara na nogama moguće je smanjiti vidljivost,jer pomažu u izgradnji kolagena,medjutim do istih se ne može doći bez recepta liječnika, stoga je potrebno dogovoriti pregled kod vaskularnog liječnika te na temelju opservacije prepisati odgovarajući lijek ukoliko je adekvatan za navedeni problem.

Kapilare na nogama moguće je ukloniti laserskim putem,ali uz odredjeni broj tretmana,ali ovisi o osobi,odnosno količini istih na nogama.

Prevencija za ispucane i proširene kapilare

Ukoliko ne želimo da dodje do nastanka proširenih(paučinaste)kapilara potrebno je vježbati,odnosno trčati te se takvom aktivnošću potiče cirkulacija doljnjih ekstremiteta.

-Uz gore navedenu aktivnost potrebno je uvesti zdravu naviku konzumiranja hrane,drugim riječima unositi u organizam dovoljno povrća i voća koji sadrže potrebnu količinu vitamina,napose vitamina C te vitamina koji pomažu u održavanju elasticiteta same kože(pretilim osobama se preporuča obavezno skidanje tjelesne mase za prevenciju).Također je važno obratiti pozornost na druge zdrave navike. Jedenje dovoljno voća i povrća može pomoći preveniranju puknutih kapilara. Voće i povrće sadrži između ostalog vitamin C i K koji pomažu održavanju elasticiteta kože i kapilara. Pretilim osobama se preporučuje smanjenje tjelesne težine za prevenciju pucanja kapilara(za održavanje dobre cirkulacije treba konzumirati tamnu čokoladu,sjemenke suncokreta,ginko bilobu te avokado).

Cirkulacija je iznimno potrebna cijelom tijelu stoga je vrlo važno voditi zdrav, odnosno aktivan život na način da svakodnevno prošećemo 10 do 15 minuta pogotovo, ako radno mjesto zahtjeva stajanje veći dio radnog vremena ili sjedenje.

Takodjer je itekako važno te je potrebno obavezno se pridržavati, kada sjedimo ili ležimo,držati noge na povišenom mjestu zbog same cirkulacije koja mora kolati ,kako kroz noge tako i cijelim tijelom.Također je važno poboljšati cirkulaciju u tijelu.

-Olakšanjem tegoba prouzročenim poremećajima venske cirkulacije upotrebljavaju se odredjene vrste eteričnih te biljnih ulja(biljna ulja jesu bazna ulja koja su temelj za eterična ulja te pojedina ulja kao što su macerati/tamanu kao biljno ulje u kombinaciji s gotu kolom,uz njih ulje bršljana koji spada u macerate učinkovit za cirkulaciju te dva iznimno važna macerata,kantarion i neven koji su zaduženi za protuupalno djelovanje).

-Mirta,čempres,cedar i pachouli kao eterična ulja koriste se isključivo kao venotonici.

-Kamilica (njemačka),eukaliptus(limunski) i smilje kao eterična ulja, protuupalnog su djelovanja.

-Za arterijsku cirkulaciju,odnosno njezino poticanje koristi se ružmarin(cineol) te limun koji djeluje u smislu jačanja stjenki krvnih žila.

 

Kombinacija ulja za proširene vene i popucale kapilare te bolju cirkulaciju:

Biljno ulje Tamanu(kalofil) – 30 ml,

Macerat Gotu cola(u kombinaciji sa suncokretovim uljem) – 60 ml,

Eterično ulje Čempres – 5 ml,

Eterično ulje Cedar(atlaski) 2 – 3 ml,

Eterično ulje Ružmarin(cineol) ili Niaouli(cineol) 2 – 3 ml,

Eterično ulje Eukaliptus(limunski) ili Kamilica(njemačka) 1 – 2 ml,(ukoliko bi nastupila upala vena).