Arnika(lat.Arnica montana)

Arnica montana ili gorska moravka je planinska aromatična biljka visine do 60 cm uspravne stabiljke. Listovi  su sitni, debeli,a pri dnu stabliljke tvore rozetu. Cvijet je glavica, žute ili narančastocrvene boje, cvjeta od lipnja do kolovoza.  Prikupljaju se cvjetovi kojima se odstranjuju pricvjetni listovi. Raste na suhim livadama, planinskim obroncima i brdima, na području čitave Europe.U Hrvatskoj je zaštićena biljka i nije dopušteno branje samoniklih cvjetova.

Macerat Arnike je izradjen u organskom suncokretovom ulju uz dodatak prirodnih antioksidansa. Sadrži žuto-crveno eterično ulje koje se sastoji  od monoterpena i  seskviterpena, triterpenske alkohole, karotenoide, fenilkarboksilne kiseline i komarine.

Najjače djelovanje pripisuje se kelenalinu i njegovim derivatima koji djeluju protuupalno i antiseptički. Potiču rad srca, dišnih organa i krvotoka. Koristi se kod rana od udaraca, kontuzija, uganuća, iščašenja, uboda insekata…Arnika se ne smije koristiti oralno, osim u homeopatskim pripravcima koji su prilagodjeni za takvu upotrebu.Za primjenu na koži bitno je naglasiti da se ne smije primjenjivati na otvorenim ranama.

Kod iznimno osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije, pa je potrebno u početku upotrebe nanositi manje količine da ne bi došlo do neželjenih posljedica.Osim toga, nije preporučiva primjena arnike tijekom trudnoće i dojenja.


Balzam od arnike možete vrlo jednostavno sami izraditi po sljedećoj recepturi:

– izvažite 3-4g pčelinjeg voska i 40g macerata arnike
– otopite u vodenoj kupelji i ulijte u kutijicu za kremu
– pustite da se ohladi i stvrdne i vas pripravak je gotov
– ovaj balzam treba nanositi na bolno mjesto 2 do 3 puta na dan.