a2.Refleksoterapija

Reflekosterapija, odnosno poticanje zdravlja djelovanjem na ruke i stopala, se već stoljećima primjenjuje u mnogim kulturama još od starih Egipćana kao metoda s kojom se postiže stanje opuštenosti i ravnoteže i tako omogućuje tijelu da samo sebe izliječi. Od Egipćana i njihovog načina iscjeljivanja dodirivanjem i stimuliranjem točaka na dlanovima i stopalima do danas smo prešli dugačak put. Ipak, radi se o istome.

Refleksoterapija je holistička metoda koja ljudima prilazi holistički promatrajući čovjeka odnosno pojedinca, ne kao skup simptoma, nego kao cjelinu koja se sastoji iz tijela, uma i duha. Promatra se i tjelesno i emotivno stanje, i način života osobe.

Naše je tijelo integrirana cjelina i ako jedan sustav ima poremećaj u radu, to će se odraziti na sve ostale sustave.

Naše je tijelo isto tako ne samo okruženo energetskim poljem nego je i samo energetsko polje. Energija se kroz njega kreće po takozvanim meridijanima koji se protežu od stopala do vrha glave. Zone putovanja energije je nacrtao još početkom 20. stoljeća dr Fitzgerald. Njegova je karta sadržavala uzdužne linije energije koja prolazi tijelom.

Pritiskanjem po stopalima se ti zonski putevi, meridijani, sitmuliraju i tako se poboljšava krvotok, smanjuje se bol i detoksificiraju se blokirani dijelovi, odnosno ona područja u kojima je došlo do zastoja protoka energije.

Refleksne točke na stopalima, ali i na dlanovima su vjeran odraz organa, žlijezda i drugih dijlova našeg tijela. Na desnom su stopalu refleksne točke sa desne strane tijela, a na lijevom sa lijeve. Ukoliko postoji neki problem na tijelu, pritisak na refleksnu točku tog dijela će biti bolan ili osjetljiv.

Ali djelovanjem na refleksne točke izaziva se promjena u tijelu, ali ne samo lokalno, nego se taj stimulativni učinak širi tjelesnim zonama.

Refleksoterapija je danas jedan od najpopularnijih oblika komplementarne medicine, ona je jednostavna, sasvim sigurna i učinkovita metoda liječenja koja se može koristiti u ublažavanju svih vrsta poremećaja.

Refleksoterapija poboljšava zdravlje, pridonosi mentalnom i fizičkom opuštanju i nije opasna.

Reflekosterapija može pomoći svima. Od male djece sa kolikama, preko tinejdžera sa hormonalnim i dermatološkim problemima do odraslih muškaraca i žena i starijih osoba. Ublažava bol, regulira krvni tlak, popravlja kvalitetu života kod oboljelih od raka (bolovi i mučnina), odlične rezultate postiže kod probavnih problema, kod glavobolje, općeg umora i mnogih drugih stanja i bolesti.

Ne mogu dovoljno puta ponoviti: Naše tijelo ima nevjerovatnu sposobnost samoiscjeljivanja! Da nema tu sposobnost, naš bi život trajao vrlo kratko, jer samoiscjeljivanje nije samo iscjeljivanje bolesti, nego je i odbacivanje starih i stvaranje novih stanica.

Neprekidno.

Zato, požurite si pronaći terapeuta koji će raditi sa vašom energijom. To je ključ. Pa su refleksoterapija, aromaterapija, masaža, akupunktura, reiki, i slične alternativne (komplementarne) metode liječenja, zapravo medicina budućnosti.

Reflexoterapija se može ponavljati bez ograničenja kao usklađivanje ili harmonizaciju energije. Kao i na načelu Principus obsta ( spriječi na vrijeme )kod primjene akupresure , reflexnozonska terapija ima višestruku namjenu. Putem potisaka na određenu zonu reflexni prijenos podražaja provodi se nedvojbeno preko živčanog impulsa .Tada slijedi odgovor silaznim živčanim putovima te tako kroz dužu masažu rezultira uklanjanjem tegoba. Upravo tada postižemo smirivanje, bolji protok energije, probuđivanje i naposljetku bolje opće stanje cijeloga bića. Masažom ili utrljavanjem te drobljenjem suzbijamo nakupine kristala tzv.nakupine stresa u tijelu.E. Ingham  tvrdi da zabrinutost guši tjelesne tokove te da čovjek priguši normalnu prokrvljenost. Po njenom mišljenju sržba izaziva proces kristalizacije. Nakon drobljenja kristali se poput kocke šećera apsorbijaju u tjelesni sistem za izlučivanje otpadnih tvari i izbacuju iz tijela znojem ili mokraćom. Tako se energija oslobađa i ponovno nesmetano struji kroz ranije blokiranu zonu.

Pritiskom ili masažom određene zone stvara se impuls koji stimulira sve što je u toj zoni. Na primjer, pritiskom na vrh srednjeg prsta stimulira se rad mozga ili ublažava glavobolja jer je taj dio zadužen za glavu i mozak.

I obratite pažnju na to da je lijeva ruka zadužena za lijevu stranu tijela, a desna za desnu. Na primjer, zonu srca, slezene i silaznog debelog crijeva imate samo na lijevoj ruci dok, recimo, trbuh i sinuse imate na obje…

Refleksoterapija ruku

Refleksologija stopala je drevna tehnika manipulacije stopalom korištenjem ruku korištenje specifičnih tehnika pritiska na područja koja su ponekad vrlo sičušne točke. Refleksne tocke na stopalima su bile poznate i tretirane su u terapijske svrhe još prije 5000.

Refleksoterapija, iako se i dalje nalazi na samoj granici “zapadnjačke” i alternativne medicine, već je odavno postala dio svakodnevnog života na ovim prostorima. Posebna tehnika masiranja kojom se uklanjaju ili ublažavaju različite tegobe uglavnom se spominje u kontekstu refleksoterapije stopala, no primijeniti se može i na dlanovima te ušima.

Zapadnjačka fizioterapeutkinja Eunice Ingham spominje se kao prva koja je otkrila i opisala precizne refleksne točke koje odgovaraju dijelovima tijela te je izradila i preciznu kartu. Stoga je povijest spominje kao majku moderne refleksoterapije, a u Europi je po njoj nazvana i priznata Ingham metoda refleksne masaže stopala.

No, u ovom slučaju riječ je o rukama te kratkim uputama kako si možemo na brzaka pomoći u svakodnevnim boljkama poput glavobolje, zububolje, bolova u ušima i slično. Dakle, princip refleksoterapije ruku jednak je kao i kod stopala – potrebno je na pravilan način stiskati odgovarajuću točku. To činimo tako da nježno, ali čvrsto palcem stisnemo na točku koja odgovara tegobi koje se želimo riješiti, pa lagano masiramo to mjesto kružnim pokretima.

Glavobolja

Ako vam je glava poput balona, kljuca, udara, jednom rječju – boli – bacite se na masažu vrška palca i dijela ispod koji predstavlja područje vrata.

Bolovi u uhu

Stimulirajte naizmjence mali prst i prstenjak na obje ruke.

Zubobolja

Nježno stisnite i kružnim pokretima masirajte srednji prst.

Želučane tegobe

Nježno masirajte bazu palca i područje na sredini dlana. Ako se javi bol prestanite odmah jer to bi moglo značiti da vam je potrebna liječnička pomoć.

Bolovi u donjem dijelu leđa

Stimuliranje točke koja se nalazi malo iznad samog zapešća moglo bi vam donijeti olakšanje od bolova u donjem dijelu kraželjnice.