Kombinacija eteričnih i biljnih ulja koja djeluju na novonastale pojave u ljudskom organizmu

.

Postanak esencijalnih ulja te njihovo djelovanje na ljudski organizam proizlazi iz znanosti,odnosno sekundarnoj medicini ili alternativnoj grani medicine koja se vodi pod imenom aromaterapija.Kada se uzmu u obzir sva sretstva koja se koriste u ovakvoj vrsti znanosti,tada se dolazi do generalnog zaključka da nije sve što je navedeno i upotrebljeno u tretmanima za masažu tako kako je opisano,odnosno obrazloženo.Koriste se u konkretnom slučaju eterična i biljna ulja u tretmanima,a da ista nisu originalna tj.prirodna te uza sve takve esencije kojima nije poznato autentično porijeklo,vrsta,podvrsta,rod,uzgoj te u konačnici certifikat koji stoji iza proizvoda koji djeluju u službi zdravlja te osoba koja se zove aromaterapeut,a nije educiran,odnosno školovan prema propisima tada se takav pristup ne smije primjeniti u navedenoj grani medicine,jer je u prvom redu u pitanju općenito zdravlje osobe,odnosno pacijenta koji u večini slučajeva nosi ozbiljne zdravstvene probleme sa sobom.

U aromaterapiji postoje mjere,jasno zacrtane smjernice,odnosno kontrolirano ili propisno doziranje,a odnosi se na kombinaciju(mješavina)biljnih i eteričnih ulja,a sve u smislu prevencije,konkretno poboljšanja te ravnoteže uma i tijela.

Znanost kao što je aromaterapija kompleksna je znanost.Grana medicine koja se bazira na mekom tkivu,a sve u svrhu opuštanja,relaksacije,a kroz niz tretmana djeluje stimulativno te pri tom oslobadja mišićni tonus,tj.otklanja napetost u muskulaturi koja ima za cilj liječenje odredjenog dijela tijela u organizmu i izvan istog.Govorimo o mehaničkim pokretima te kompletnom lokomotornom sustavu.

Stimulira se limfni,vaskularni te nervni sustav,djeluje se intenzivno u smislu normalnog protoka krvi i limfe te se poboljšava elastičnost tkiva.

Ljudska koža je najizloženiji organ te se u istoj odvijaju različiti procesi medju kojima je termoregulacija najosjetljiviji proces,djeluje kao senzor budući da može detektirati raznovrsne pojave kako u tijelu tako i izvan tijela.Koža kao vanjska zaštita tijela štiti od štetnih utjecaja,ali treba naglasiti da onemogućava gubitak elektrolita.

Budući da u modernoj aromaterapiji egzistiraju aparati koji se koriste u tretmanim za mnoge zdravstvene tegobe isti nikada neće moći zamijeniti ruke aromaterapeuta te je takav način terapije najdjelotvorniji te ujedno djeluje dijagnostički.Prema fizičkom kontaktu psihološko značenje ne stavlja se pod sumnju kao način liječenja.Masaža sama po sebi po svome načinu,primjeni te holističkom djelovanju ne može imati jednake rezultate za svakog pacijenta,odnosno klijenta u tretmanima.Prema svome pristupu te primjeni ista sukcesivno prelazi iz duhovne u znanstvenu.Sama po sebi djeluje prema temeljima fizikalne terapije te pozitivnim rezultatima uvelike dovodi tijelo u ravnotežu,odnosno ishod liječenja kroz niz tretmana znatno je bolji.

Biljke zbog svojih ljekovitih svojstava nose u sebi ekstrakte.U suvremenom svijetu koristi se 15 -20 tisuća ljekovitih biljaka.Od toga broja ispitano je oko tisuću biljaka te se od navedenog broja otprilike dvjestotinjak biljnih vrsta izvuku najosnovniji sastojci za izradu lijekova.

U suvremenom svijetu u upotrebi je oko 15-20 tisuća ljekovitog bilja.Od toga broja ispitano ih je otprilike tisuću te se od 200 do 250 vrsta dobiju sastojci za proizvodnju lijekova.Ekstrakti istih biljaka upotrebljavaju se u svrhu njihovih ljekovitih svojstava.

Eterična su ulja hlapljiva budući da ne sadrže lipide niti ikakva masna svojstva te su smjesa 450 do 500 kemijskih spojeva u kojima se nalaze terpeni(hlapljivi,nezasićeni ugljikovodici),alkaloidi(organske molekule s nitrogenom.upotrebljavaju se u medicini kao analgetici i anestetici),ketoni(organski spojevi u kojima je karbonilna skupina povezana s dvjema alkilnim ili arilnim skupinama),fenoli(skupina spojeva koji se sastoje od hidroksilne skupine vezane izravno na aromatski ugljikovodik),aldehidi(organski spojevi s jednovalentnom skupinom.Kada su otopljeni u vodi,pojavljuju se pretežno u obliku hidrata) i esteri(organski spojevi koji nastaju reakcijom kiselina i alkohola) te oni kao takvi nastaju kao produkt metabolizma biljaka.

-Sva ljekovita svojstva nalaze se u listovima,cvjetovima,korijenu,plodovima,kori te podancima.Eterična ulja su sama po sebi vrlo snažnog djelovanja tako da se mogu osjetiti mirisom i u mješavini s baznim uljima u većoj mjeri razrjedjivanja.

-Primjenjujući eterična ulja kroz tretmane u masaži,upotrebljavajući kupku te inhalacijom dolazi se do pozitivnih rezultata kada je riječ o raspoloženju klijenta u tretmanima ili osobe ukoliko sama primjenjuje masažu na sebi,ali se isto tako oslobadja tjelesne boli u odredjenim tegobama.

– Aromaterapija prema svome postojanju svrstava se u holističku medicinu.Egzistiraju dvije metode aromaterapeutske prakse:(aromatologija koja djeluje u Francuskoj i holistička aromatologija koja djeluje u Velikoj Britaniji te ostalim zemljama Europe).

U način liječenja primjenjuje se oralno uzimanje eteričnih ulja.U holističkoj se aromaterapiji eterična ulja ne koriste oralno,a način primjene ulja je masaža.

Kombinacija eteričnih ulja s biljnim uljima temeljni je i najvažniji tretman, dok je masaža kao način aplikacije sekundarna. Ne treba minorizirati da se osjet dodira u masaži koristi za analizu teksture kože i potkožnog tkiva klijenta. Prsti terapeuta iskustvom i intuicijom mogu razlučiti u kakvom se tkivo stanju nalazi.Ukoliko je spužvasto, indicira zadržavanje vode, mišići su napeti, koža je suha, ljušti se,osipa te je masna.Osjeti se i mentalna napetost. Dijagnostikom se odredjuju tehnike te ulja za masažu klijenta.

-Biljna(bazna) ulja odabiru se prema različitim tipovima i stanjima kože,ali ovisno o tome za koju zdravstvenu tegobu se primjenjuje,odnosno o željenim terapeutskim svojstvima.

Za osjetljivu kožu:

Neven (Calendula officinalis), avokado ulje(Persea americana) i badem(Prunus amygdalus var. sativa).

Za oštećenu kožu:

 • Kantarion (Hypericum perforatum), avokadovo, badem(Prunus amygdalus var.sativa) i sezam (Sezamum indicum).
 • Ulje pšeničnih klica (Triticum vulgare), bogato antioksidansom vitaminom E, ublažava ožiljke nakon povreda i operacija, te ožiljke od akni.
 • Lješnjakovo ulje (Corylus avellana) djeljuje adstringentno, tonizira,zateže kožu te potiče regeneraciju stanica.

Biljna ulja koja se koriste protiv alergija:

Nevenovo(Calendula officinalis), jojobino (Simmondsia chinesis) i sezamovo ulje.

Za suhu i zdravu kožu upotrebljava se:

 • Avokado(Prunus armeniaca),
 • Bademovo ulje omekšava i hrani kožu,
 • Mrkva(Daucus carota) potiče tamnjenje kože(izvrsno ulje za tretiranje ekcema i psorijaze).
 • Suncokretovo ulje (Helianthus annus) vrlo djelotvorno za zrelu kožu,
 • Ulje pšeničnih klica,ulje marelice te ulje grožđanih sjemenki (Vitis vinifera) koristi se protiv masne kože.

Eterična ulja u vrlo kratkom(5-10 min.) penetriraju kroz pore koža,a sam ljekoviti proces pokreće se do 20 minuta u trenutku kada ulazi u krvotok te postotak,odnosno doziranje zauzima važnu ulogu.

Tretmanima u masaži čiste se odumrle stanice s epidermisa(površinski sloj kože),čiste se masne nakupina,čestice prašine te se samim tim otvaraju pore kože te takvim postupkom koža prodiše,potiče se bolji rad unutarnjih organa,bolja cirkulacija zbog širenja krvnih žila zbog pozitivnog djelovanja esencijalnih ulja.

Djelovanje eteričnih ulja kroz masažu:

 • Permeabilnost(prolaz ili difuzija plinova,para,tekućina ili čvrstih tvari kroz materijal bez fizikalnog ili kemijskog utjecaja na isti)
  – Snažni i duboki pokreti u masaži mogu prouzročiti porast pritiska koji omogućava otvaranje pora u membranama tkiva.

Eterična ulja :

 • Geranij (Pelargonium graveolens), mandarina (Citrus reticulata), đumbir (Zingiber officinale), čempres (Cupressus sempervirens), ylang – ylang (Cananga odorata), ružmarin (Rosmarinus officinalis).

Mikrocirkulacija
– Povećanje mikrocirkulacije širenjem žila može se postići samo vanjskom(površinskom) masažom preko refleksa. Duboka masaža uzrokuje oslobađanje vazoaktivnih supstanci i time dilataciju žila te dotok nove tekućine u tkiva. Povećanje ukupnog protoka krvi kroz tretirane dijelove, te otvaranje arteriola i kapilara dovodi do poboljšanja izmjene tekućina u tkivima.

Eterična ulja u tretmanima za mikrocirkulaciju:

Borovica (Juniperus communis), crni papar (Piper nigrum), cimet (Cinnamomum verum), limun (Citrus limonum), ružmarin, vetiver (Vetiveria zizanoides), čempres, bor (Pinus sylvestris), grejp (Citrus paradisi)

 • Pokretom pumpanja raste pritisak u venama prije dotoka krvi te stvara vakum nakon istih. Pritiskom se poboljšava protok u venama i limfnim žilama, te izravno utječe na bolju arterijsku opskrbu. Iznimno je značajno kod napetosti u mišićima, zglobovima, ligamentima i tetivama gdje je lokalna cirkulacija inhibirana(zaustavljeno,spriječeno).
 • Eterična ulja koja su učinkovita u pogledu venskog protoka krvi:

Muškatna kadulja (Salvia sclarea), limun, ružmarin, mandarina, đumbir, neroli (Citrus aurantium,var. amara), čempres, klinčić (Eugenia caryophyllata).

Hiperemija(lokalna prepunjenost krvnih žila nekog organa ili dijela tijela krvlju.Aktivna hiperemija nastaje uslijed prekomjernog pritjecanja arterijske krvi nastankom upale ili iznenadne emotivne reakcije).


-Djelovanje hiperemije započinje 15ak minuta nakon završetka tretmana,ali je konačna dužina djelovanja 55 – 60 minuta. Količina krvi koja kola kroz tretirani mišić veća je 6 do 7 puta od količine prije početka tretmana,a kao posljedica ubrzanja toka krvi te proširenja krvnih žila. Na tretiranim površinama kože dolazi do porasta temperature te se uslijed toga žile šire. Koža na dijelu koje se masira,pocrveni kao posljedica proširenja krvnih žila kože, a izravni se mehanički utjecaj prenosi i na duže postavljena tkiva (potkožno tkivo, mišiće) i tako ovisno o vrsti primjenjenih zahvata dovodi do veće ili manje hiperemije. Povoljne posljedice očituju se u krvnoj slici, promjeni pH i šećera u krvi, povećava se izlučivanje vode kroz bubrege.

Eterična ulja koja djeluju na postojanje hiperemije:

 • Čempres, ružmarin, borovica, komorač (Foeniculum vulgare), vetiver, kadulja (Salvia officinalis), limunska trava (Cymbopogon citratus), limun.


Tretmanima se “razvlače” mišići, tetive i fascije(tanka ovojnica koja prožima cijelo tijelo) i to u svim smjerovima, (u smjeru hvatišta i transverzalno) te se takvim djelovanjem poboljšava intramuskularna(u tkivo,u meso) cirkulacija.Razvlačenje fascije izuzetno je važno iz razloga tog što napete fascije povećavaju intrafascijalni pritisak i dovode do bolova. Lokaliziranjem se omogućava reguliranje te doziranje primjenjenog intenziteta razvlačenja ovisno o prisutnoj tenziji.

 • Eterična ulja koja djeluju u smjeru intramuskularne cirkulacije: Muškatna kadulja, lavanda (Lavandula angustifolia), mandarina, eukaliptus (Eucalyptus globulus), vetiver, mažuran (Origanum marjorana), đumbir.
 • Elastičnost ili rastezljivost tkiva postiže se kroz niz tretmana,odnosno ponavljanjem,ali prekomjernim ponavljanjem dovodimo tkivo u stanje tvrdoće iz koje se stvara neelastičnost.Tretmanima mekog tkiva kroz masaže u dužem vremenskom periodu stvara se rastezanje u više smjerova(potrebno je održavati elastičnost prilikom velikih opterećenja).
 • Eterična ulja koja imaju pozitivan učinak na elastičnost tkiva: Lavanda, mira (Commiphora myrrha), rimska kamilica (Anthemis nobilis), lavanda, mažuran, vetiver, geranij, čajevac, eukaliptus, mirta (Myrtus communis), ruža (Rosa damascena).


Masiranjem”utrljavanjem” kože dolazi do povišene temperature.Tretiranjem kože, uslijed trenja, razvija se toplina površinski i isto tako između slojeva tkiva. Postupno raste mikrocirkulacija otvaranjem arterija te kapilara.Takvo stanje dovodi do veće elastičnosti te boljeg rada metabolizma.

Eterična ulja koja djeluju na mikrocirkulaciju:

Đumbir, neroli (Citrus aurantium var. amara), crni papar, metvica (Mentha piperita), tamjan (Boswellia carteri), timijan (Thymus vulgaris).

Adhezija – (tkiva koja se razvijaju izmedju mekih tkiva,organa ili struktura).

Kao ožiljak na vanjskom dijelu tijela obično je rezultat povrede ili postoperativnog liječenja.Tkiva se drže u tom slučaju jedna za drugu na taj način na koji se prije nisu razvijala.

Zglobovi i organi imaju klizavu površinu tako da se mogu kretati oko toga ili da stvore nesmetan pokret.Adhezija ograničava i može dovesti do mnogi problema,uključujući i bol.

Svaki proces koji uzrokuje upale može dovesti do adhezije.Kada postoji mehanička trauma od udarca ili operativnog zahvata tada može doći do formiranja adhezije.Sve navedene pojave mogu dovesti do ožiljaka unutar tijela budući da je tkivo oštećeno.U ovom slučaju moguće je utjecati metodom dubinskog trenja.

Eterična ulja koja djeluju za oporavak mekog tkiva:
Čajevac (Melaleuca alternifolia), lavanda, neroli, muškat (Myristica fragrans), tamjan, geranij, metvica, crni papar, pačuli (Pogostemon patchouli).

Restrikcija cirkulacije

Masaža oslobadja negativnu energiju,ublažava umor te pruža normalan dotok kisika te hranjivih materijala do svake čelije ljudskog tijela. Masaža stimulira rad unutarnjih organa,rad probavnog trakta te djeluje na psihu.Tretmanima se reducira bol,najčešće u vratnom dijelu,glavi i ledjima koja se osjeti kroz niz reakcija uzrokujući velike smetnje.Povećanje mišićne napetosti uzrokuje restrikciju cirkulacije,reducira opskrbu kisikom što dovodi do boli.Dugotrajna spriječenost pokreta uslijed boli, loše posture, razderotina dovodi do neelastičnosti tkiva povećavajući boli kod normalnih pokreta.

Eterična ulja koja djeluju protiv boli i mišićne napetosti:

 • Bosiljak (Ocimum basilicum), lavanda, matičnjak (Melissa officinalis), rimska kamilica, komorač, đumbir, timijan, niauli, geranij.

Relaksacija muskulature za bolju cirkulaciju
Progresivno mišićna relaksacija je odlična tehnika relaksacije koja se bazira na kontroliranom stezanju odredjenih skupina mišića te relaksaciju istih.Postizanjem bolje cirkulacije dobijemo veću razinu energije,reduciranje mišićne tenzije,smanjenje hipertenzije,bolje psihofizičko stanje,prevencija psihosomatskih bolesti,poboljšanje opsega pokreta te jačanje muskulature. Relaksacija se postiže porastom zagrijavanja te poboljšanjem cirkulacije.

Eterična ulja za relaksaciju od napetosti muskulature:

 • Bergamot (Citrus bergamia), muškatna kadulja, tamjan, borovica, lavanda, sandal (Santalum album), cedar, rimska kamilica, neroli, bosiljak, matičnjak, metvica.Uravnoteženost autonomnog živčanog sustava.

Eterična ulja koja dovode živčani sustav u ravnotežu:

 • Rimska kamilica, lavanda, mažuran, ruža, jasmin, palmarosa (Cymbopogon martini), naranča (Citrus aurantium), pačuli,vetiver.

-Aromaterapeutski tretmani se u Hrvatskim okvirima primjenjuju prema Britanskom ili Engleskom modelu koja zastupa dermalnu primjenu te u širokoj primjeni postupak inhalacije eteričnim uljima,zatim u velikoj mjeri tople kupke,oblozi(komprese) te parcijalnu masažu(odredjeni dio tijela).

Vrlo je važno apostrofirati da eteričnim uljima u kombinaciji s biljnim kao baza,ali uz točno propisani postotak,stimuliramo,odnosno potičemo cirkulaciju,krvni tlak drži u zadanim okvirima,stimulira limfu,regulira imunosustav,organizam potiče na detoksikaciju,dovodi tijelo u ravnotežu te se na taj način reduciraju bolovi,stres,djeluje u smislu relaksacije te se podiže raspoloženje.

Eterična ulja koja čine razliku

Kada je riječ o “čistim” eteričnim uljima,onim koncentracijama koje se smiju “slobodno” nanositi na kožu,sama bez miješanja s biljnim uljima,a koja ne iritiraju kožu ili u vrlo maloj mjeri jesu ulja:

Lavanda i čajevac,ali je pri tom potrebno ipak izbjegavati područja kao što su vrlo blizu očiju,lica tamo gdje je prisutna veća akumulacija sluznice(ulje čajevca se ne smije nanositi po cijelom licu,ali da na mjestima gdje su akne i prištići,može se nanositi na koži koja je pod upalom,moguće manje crvenilo kože).

Upotreba Čajevca je opravdana kada se radi o problemima gljivične infekcije izmedju prstiju na stopalima te u predjelu noktiju.Pojava suhe kože(kseroza) nastupa kod nekih osoba kada se primjenjuju čista eterična ulja,crvenilo(eritem) te alergijske reakcije.

Masiranjem”utrljavanjem” kože dolazi do povišene temperature.Tretiranjem kože, uslijed trenja, razvija se toplina površinski i isto tako između slojeva tkiva. Postupno raste mikrocirkulacija otvaranjem arterija te kapilara.Takvo stanje dovodi do veće elastičnosti te boljeg rada metabolizma.

Eterična ulja koja djeluju na mikrocirkulaciju:

Đumbir, neroli (Citrus aurantium var. amara), crni papar, metvica (Mentha piperita), tamjan (Boswellia carteri), timijan (Thymus vulgaris).

Adhezija – (tkiva koja se razvijaju izmedju mekih tkiva,organa ili struktura).

Kao ožiljak na vanjskom dijelu tijela obično je rezultat povrede ili postoperativnog liječenja.Tkiva se drže u tom slučaju jedna za drugu na taj način na koji se prije nisu razvijala.

Zglobovi i organi imaju klizavu površinu tako da se mogu kretati oko toga ili da stvore nesmetan pokret.Adhezija ograničava i može dovesti do mnogi problema,uključujući i bol.

Svaki proces koji uzrokuje upale može dovesti do adhezije.Kada postoji mehanička trauma od udarca ili operativnog zahvata tada može doći do formiranja adhezije.Sve navedene pojave mogu dovesti do ožiljaka unutar tijela budući da je tkivo oštećeno.U ovom slučaju moguće je utjecati metodom dubinskog trenja.

Eterična ulja koja djeluju za oporavak mekog tkiva:
Čajevac (Melaleuca alternifolia), lavanda, neroli, muškat (Myristica fragrans), tamjan, geranij, metvica, crni papar, pačuli (Pogostemon patchouli).

Restrikcija cirkulacije

Masaža oslobadja negativnu energiju,ublažava umor te pruža normalan dotok kisika te hranjivih materijala do svake čelije ljudskog tijela. Masaža stimulira rad unutarnjih organa,rad probavnog trakta te djeluje na psihu.Tretmanima se reducira bol,najčešće u vratnom dijelu,glavi i ledjima koja se osjeti kroz niz reakcija uzrokujući velike smetnje.Povećanje mišićne napetosti uzrokuje restrikciju cirkulacije,reducira opskrbu kisikom što dovodi do boli.Dugotrajna spriječenost pokreta uslijed boli, loše posture, razderotina dovodi do neelastičnosti tkiva povećavajući boli kod normalnih pokreta.