Kozja brada(Lat.Tragopogon pratensis L.)

Livadna kozja brada (Lat.Tragopogon pratensis L.) biljka potječe iz obitelji glavočika (Asteraceae).

Svojstva biljke

Sadrži:

– magnezij,

– vitamin C,

– željezo,

– natrij,

– selen,

– fosfor,

– cink,

– vitamin B.

Kozja brada vrlo je oplemenjena vlaknima,proteinima te polinezasićenim masnim kiselinama.Biljka djeluje kao diuretik, antiseptik,ima zacjeljujući učinak te je protuupalnog djelovanja.

Korijen biljke uvelike pomaže u podizanju razine inzulina u krvi te reduciranja razine šećera u borbi protiv diabetes melitusa,odnosno dijabetesa.Medju ostalim se koristi i za topljenje masti tj.smanjenje tjelesne mase.

Kozja brada kao prirodni lijek

Budući da biljka sadrži prirodna svojstva,koristi se kao prirodni,narodni lijek.

Prvenstveno se upotrebljava u tretmanima za eliminaciju toksina iz tijela te poboljšanom protoku krvi, smanjenju kronične opstipacije te samim time i boljoj pokretljivosti.

Kozja brada se upotrebljava kao ekspektorans(lijek koji pomaže izbacivanju sluzi iz prsišta) u liječenju klasične prehlade,bronhitisa te same upale pluća.

Biljka djeluje u pogledu nastanka ozljeda,rana,čireva,dermalnih oštećenja,ekcema(sok biljke potrebno nanjeti na bolna,odnosno zahvaćena područja(u kombinaciji s alkoholnom tinkturom vrši se ispiranje usta te djeluje u eliminaciji lošeg zadaha).

Prirodni lijek mnogim bolestima

Livadna kozja brada upotrebljava se u razne patološke svrhe,bolesna stanja(alkoholna tinktura umasirava se na područja koja imaju sindrom boli.Tretiranjem bolnih mjesta poboljšava se pokretljivost zglobova).

Kontraindikacije

Biljka je osjetljiva na biljne komponente.