Fibrozni i edematozni celulit

Egzistiraju različite vrste celulita gdje svaka od tih vrsta ima svoj način tretmana.

Celulit kao pojava na odredjenim mjestima na tijelu, razvija se sukcesivno.Problemu o kojem govorimo, u prvom redu potrebno ustanoviti koji tip celulita je prisutan te je vrlo važno da se istome pristupi na racionalan način.Kada se dijagnosticira o kojoj vrsti se radi, može se uspješno riješiti problem.

Akumulacija lipidnog tkiva,vremenski traje duži period,ali treba naglasiti da su razlozi stvaranja istog različiti.Neki od faktora koji imaju negativan utjecaj jesu stres,nepravilna i nekvalitetna prehrana,pomanjkanje fizičke aktivnosti i prekomjerna tekučina u organizmu.

Celulit kao pojavu podijeliti ćemo u faze:

 • Nulta 0(celulit ne postoji,ali postoji mogućnost da se razvije.Moguće provjeriti postanak kada se stisne koža,jer se manifestira kao nastanak bora,ne rupice na koži,jer su iste,pora).Od velike je važnosti da se usvoje zdrave navike života.Prije svega potrebno je djelovati preventivno.
 • Faza 1(umjesto bora vidi se udubljenje.U ovom slučaju problem započinje kada je cirkulacija limfe neuravnotežena,limfna drenaža u potkožnom sloju).
 • Loša cirkulacija krvi te limitirani venski protok uzrok jest zadržavanje tekučine i limfnu blokadu.Isto će biti uzročnik zadržavanja otpadnih tvari u ćelijama te vezivnom tkivu što predstavlja osnovu za celulit(prve vidljive promjene strukture kože na bedrima).
 • Faza 2(Izgled epidermisa kada je u prvobitnom stanju bez skupljanja ili stezanja.Tkivo koje sadrži lipide(masti)u fazi je bubrenja te tako pritišće vanjski dio kože kao rezultat akumulacije tekučine u limfi što dovodi do početnih znakova celulita(abdomen,bedra i stražnjica).
 • Faza 3(stanje kada je celulit vidljiv i pod prstima mogu napipati sitne kvržice te područja koja su neravna,ali ista takva nemaju toplinu na dodir.Kada nastupi stagnacija u tečnosti limfe,pojavljuju se brazde u vezivnom tkivu kojima celulit daje prepoznatljiv izgled kao kora od naranče).
 • Stvaranjem negativnog stanja, pomanjkanje je kisika te hranjivih komponenti koje u konačnici dovodi do sublimacije širine,odnosno debljine pregrada.Masne ćelije se potiskuju što stvara slabiji protok cirkulacije gdje je vidljivost naborane kože zgusnut.
 • Faza 4(na ovoj razini koža poprima neelastičan,tvrd izgled te je čvrsta,tvrda i hladnija je na sam dodir.Masne nakupine jesu u zreloj fazi te su iste učahurene i pohranjene).Lojne tečnosti(masne čelije) proizvode krupnije kvržice(grudičaste) kao stvaranje miogeloza u vratnom i ramenom predjelu(razina u kojoj je celulit najtvrdji u kojem je proces otklanjanja celulita dugotrajan).

Stanje kada je venska cirkulacija u lošem stanju te se tekučina zadržava u organizmu nazivamo “vodeni” celulit koji se stvara u zglobovima, listovima te bedrima.

Uslijed prkomjerne akumulacije tekučine noge nemaju jasne konture i stoga se stvara edem koji prelazi u spužvasto stanje gdje koža poprima crvenkast izgled,ali se uz čini tkivo bolnim.

Faktor negativnog djelovanja na lošu cirkulaciju jest vodeni celulit što je rezultat zadržavanja vode u organizmu(za normalizaciju cirkulacije krvi preporuča se koristiti kupku u toplo hladnim mlazovima).Za eliminaciju vodenog celulita potrebno je izvoditi tjelovježbe(čučnjevi za bedra i gluteus maksimus).Konzumirati dovoljno tekučine,jer se organizam čisti od otpadnih tvari te masnih naslaga.

Ispod površine kože nalaze se lipidne tvari,a one jesu celulit.Dnevni unos tekučine koji je propisan iznosi 2 litre kako bi se iz organizma izbacio vodeni celulit(važno je naglasiti da je za eliminaciju tekučine iz organizma potrebno izbaciti sol,jer zadržava tečnost stoga istu poželjno staviti u minimalni stupanj konzumacije).Važno je razlikovati vodu koju unosimo u organizam i onu koja se zadržava u istom.

Napomena:

 • Tri relevantna faktora za postizanje pozitivnih rezultata o problemu koji opisujemo jesu:
 • 1)propisana hidratacija organizma,
 • 2)eliminacija toksina
 • 3)topljenje celulita.

Biljna i eterična ulja za tretman celulita

Za postizanje optimalne cirkulacije tijela potrebna je svakodnevna masaža.

Budući da ružmarin potiče cirkulaciju i detoksikaciju,ulje ružmarina je izuzetno učinkovito za otklanjanje celulita.Kombinacija eteričnih ulja ružmarina i koromača potrebno pomiješati s tri žličice baznog ulja badema,jojobe i masline i svakodnevno umasirati problematične dijelove tijela.

Važno je istaknuti da je za limfnu drenažu najoptimalniji način koristiti e.ulje ružmarina u svrhu jačanja imuniteta,jer značajno podiže detoksikacijsku funkciju organizma(ukapati osam do deset kapi e.ulja ružmarina u 100 ml.biljnog maslinovog ulja ,protresti mješavinu te umasirati po rukama.Masaža započinje od ručnog zgloba do limfnih čvorova u pazusima.Takodjer,umasirati noge počevši od stopala do prepona.Svakako je poželjna kupka u koju se dodaje e.ulje ružmarina).

Celulit lipidnih tvorevina

Masni celulit(adipozni) vrsta je celulita koji je moguće jednostavnije riješiti budući da je posljedica nedovoljnog kretanja ili fizičke aktivnosti(način života) i loše ili nekvalitetne prehrane(potrebno unositi dovoljno tekučine tijekom dana,eliminirati gazirana pića,alkohol te reducirati rafinirani šećer).Takav celulit nije bolan,jasno je vidljiv uz lagano stiskanje kože i to u “odredjenim”položajima.

Ukoliko osoba vodi pasivniji način života potrebno uvesti svakodnevne tjelovježbe,ali pod uvjetom da budu u kontinuitetu,tek tada pozitivni rezultati mogu biti vidljiviji uz primjenu kako smo naveli,obaveznog treninga i adekvatne ili kontrolirane prehrane.

Napomena:

Uz ovakav režim prehrane svakako uvrstiti visok postotak proteina koji uvjetuju način treninga za povećanje čiste mišićne mase.

Jako je važno da uvedete treninge ili vežbe ukoliko vodite pasivniji način života. Vašim aktiviranjem se mogu dobiti obećavajući rezultati. To je zato što adipozni celulit postaje manje vidljiv kada usvojite regulisanu ishranu i vežbanje.

Kako bi rezultati bili potpuni potrebno je koristiti stimulativnu masažu za stimulaciju vlakana osjetljivosti kožete se takvim djelovanjem potencira mobilizacija lipida.

Oblik celulita koji spada u skupinu najkompliciranijih ili najtežih jest Fibrozni celulit.

Takav tip celulita vidljiv je golim okom,jer se masne čelije u vrlo velike i tvrdokorne,ćelije postaju vlaknaste,jer vlaknaste pregrade stvaraju izgled koži poput narančine kore(liposukcija nije jedini način uklanjanja ovog teškog oblika celulita).

Krajnju fazu fibroznog celulita predstavlja sklerotični celulit.Stanje kada je kapilarna cirkulacija u području lipidnih ćelija potpuno sklerotična,odnosno kada ista ne postoj ili nema protoka krvi(masirati kritične dijelove koristeći naizmjenično toplu i hladnu vodu kako bi se pokrenula cirkulacija).

Nije isključena mogućnost da se celulit pojavi na različitim mjestima ukoliko je ono sklono za nastanak lipidnih ćelija.Ako se locira samo na nekim mjestima ili na istom mjestu,biti će ga brže i jednostavnije izvući iz korijena.

Celulit se stvara u gluteusu(stražnjica),bedrima,bokovima,na trbuhu i nadlakticama.

Kada govorimo o strukturi i izgledu celulita na temelju dodira, imamo:

1)Edematozni,

2)Tvrdi,

3)Mekani celulit.

 • MEKANI( koža je na dodir mekana,spužvasta ,isušena i neelastična.Ovakvu vrst celulita najlakše možemo prepoznati na trbuhu,bedrima,gluteusu(stražnjica) i rukama.

Ovakav tip celulita najevidentniji je kada se osoba nalazi u ležećem položaju,jer se jasno vidi struktura kože(naboranost).Kao takva nije bolna na dodir(mekani celulit se gradi uslijed pomanjkanjatonusa muskulature i prekomjerne tjelesne težine).Ona sama ima tendenciju povećavanja s godinama(mekano tkivo ili celulit u ovom slučaju se akumulira nakon 40-e godine života).

Djelotvorna formula za eliminaciju mekog celulita jest da se osoba zdravo,odnosno kvalitetno hrani,ali i umjereno,dakle,potrebno je hranu dozirati kao uostalom sve ono što se konzumira ili odlazi u organizam.Vrlo je važno naglasiti da hrana koju konzumiramo bude na biljnoj bazi,eliminirati višak glukoze,lipida te uvrstiti u vrlo malim količinama, sol.

– Teški ili tvrdi celulit ne giba se kada smo u pokretu,lokaliziran je na vanjskim djelovima ili površinama bedara,bokova ,ledjima te unutarnjem dijelu koljena,čvrst je i vrlo bolan na dodir.Isti se počinje stvarati u adolescentskoj dobi.U spomenutom periodu potrebno je početi raditi na istome da se eliminira,jer će ga osoba teško iskorijeniti.

Celulit koji nastaje kao rezultat loše ili slabe cirkulacije te akumulacije tekučine u organizmu naziva se

“Edematozni celulit”

 • Isti se gradi ili stvara uslijed prekomjernog konzumiranja soli.Riječ je o vrsti celulita koji zahvača doljnje ekstremitete(bedra i koljena) koji gube svoju definiciju,prirodnu formu.Logično,ako povežete,dogadja se zbog spore cirkulacije zadržava voda u organizmu.Edematozni celulit jednak je vodenom,jer je bolan na dodir.

Kada je riječ o prehrani što je iznimno važna stavka, potrebno je naglasiti da se uvrste sastojci s diuretičkim(povrće) djelovanjem,jer će se tim putem izvući prekomjerna tekučina iz organizma te će se takvim djelovanjem započeti s otpuštanjem masnih naslaga.

Napomena:

Važno je naglasiti da nikada samo jedan čimbenik ne može iskorijeniti problem kao što je celulit. Kvalitetna i zdrava prehrana jedan je od najvažnijih faktora za postizanje željenog cilja.