a8.Refleksologija dlanova

Refleksologija može spriječiti razboj nekih bolesti, a izvrsna je za opuštanje nakon dugor radnog dana i rješavanje nagomilanog stresa.

Refleksologija je posebna tehnika opuštanja koja se sastoji od pritiskanja određenih “refleksnih” točaka na stopalima, dlanovima ili uhu. Akupunkturu također možemo smatrati jednim oblikom refleksologije. Naučiti masirati stopalo na pravi način znači pomoći u olakšavanju tegoba, ali i liječenju cijelog tijela. Refleksologija je odlična tehnika koja može spriječiti razvoj nekih bolesti i dati osjećaj ugode nakon napornog radnog dana. Možete je primjenjivati na drugome, ali i na sebi.

Masažom refleksivnih zona na ruci, poručuje nam ova knjiga, možemo lako i brzo ublažiti mnoge tegobe. Tretmanom refleksivnih zona stižemo do određenih organa i dijelova tijela te blago potičemo njihove funkcije i usklađujemo ih. Razumljive i praktične upute nude nam i razne korisne tehnike te vježbe opuštanja i vježbe prstima koje uvijek i svugdje možemo lako provoditi. (A)

Refleksologija pomaže kod:

 • sportskih povreda,
 • problemi kičmenog stuba-lumbago, diskushernija, neuralgije,polineuropatija, multiplaskleroza u početnoj fazi,Parkinsonova bolest u početnoj fazi
 • bol u ramenu i bolovi u kolenu
 • digestivni problemi – bol u želucu, pojačana kiselina, nadimanje, dijareja
 • menstrualni bolovi
 • glavobolje – migrene,
 • iscrpljenosti organizma – hronični umor,
 • psihomotorni poremećaji – stres, depresija, anksiozna stanja
 • astme, bronhitisi, upale sinusa
 • povišeni krvni pritisak
 • poremećaj cirkulacije,
 • bol u listovima
 • grčevi u nogama

Posebna prednost refleksoterapije ogleda se u njenim višestrukim efektima u vidu

 • uklanjanja blokada u protoku opšte energije,
 • normalizaciji protoka krvi i limfe
 • kao i postizanje ravnoteže svakog dela tela ili organa.

Refleksologija dlana je poznata metoda alternativne medicine pomoću koje ublažavamo bolove i probleme u određenim delovima tela.

Određene teorije se zasnivaju na tome da pritiskom na određene tačke na dlanu, u stvari delujemo na određene organe. Postoji nekoliko teorija prema kojima refleksologija deluje zahvaljujući poboljšanju cirkulacije, limfnoj drenaži ili protoku ki energije.

Šta je refleksologija dlana?

Refleksologija šake ili dlana je praksa takozvane alternativne medicine koja podrazumeva pritisak i masažu određenih tačaka na dlanu sa namerom da se otklone specifični poremećaji i simptomi koji se nalaze u drugim delovima tela.

Teorije o mehanizmu funkcionisanja refleksologije ruku, kao i oblasti primene su mnogobrojne. Među stanjima za koja refleksolozi veruju da mogu da se oslobode svojom specijalnom tehnikom su astma, loše varenje, migrene, bol u leđima i hronični bol.

Osnova tehnike refleksologije dlana je princip da određene oblasti dlana odgovaraju tačnim organima, nervnim strukturama, zglobovima, kostima i žlezdama ljudskog tela.

Teorije na kojima se zasniva refleksologija dlana

Postoji nekoliko teotija na kojima se zahteva refleksologija ruku. Među teorijama koje se najčešće razmatraju, najpoznatije su:

 • Teorija limfne drenaže
  Svrha limfnog sistema je uklanjanje viška tečnosti i toksina iz ljudskog tela kroz takozvanu limfu. Po ovoj teoriji, refleksologija dlana stimuliše limfni sistem da funkcioniše efikasnije i brže kako bi se omogućilo bolje uklanjanje toksina i viška tečnosti.
 • Teorija oslobađanja hormona
  Pošto je poznato da mozak kontroliše deo endokrinog sistema, ova teorija sugeriše da masaža dlanova stimuliše mozak da oslobađa hormone za terapijsko delovanje.
 • Teorija nervne stimulacija
  Ova teorija zasniva svoje temelje na principu da postoji neuronska veza između različitih oblasti dlanova i različitih anatomskih elemenata tela i mozga.
 • Teorija poboljšanja cirkulacije krvi
  Ova teorija kaže da tehnike masaže i pritiska poboljšavaju cirkulaciju na nivou organa. Bolja cirkulacija dovodi do bolje snabdevanja krvi vitalnim elementima i efikasnijeg proces uklanjanja otpada.
 • Teorija električnog odziva
  Zagovornici ove teorije vide u anatomskim elementima ljudskog tela „baterije“ električnog naboja, a u dlanovima „prekidače“ za njihovo napajanje.
 • Teorija psihološkog odgovora
  Ova teorija je zasnovana na ideji da um utiče na rešavanje fizičkog bola i procese lečenja uopšte. Dakle, u ovom slučaju refleksologija dlana pomaže umu da prevaziđe fizičke bolesti.
 • Ki teorija energija
  Zagovornici ove teorije veruju da refleksologija ruku poboljšava protok ki energije unutar ljudskog tela i reguliše zdravlje tela.

Sve ove teorije se koriste i za refleksologiju stopala i lica. Međutim, još uvek nije objavljena studija koja u potpunosti podržava refleksologiju kao efikasnom.

Mapiranje dlana

Prema zagovornicima refleksologije dlana, desna ruka odražava anatomske elemente desne strane ljudskog tela, a leva ruka levu stranu ljudskog tela.

Oni koji se bave refleksologijom veruju da masažom i pritiskom dlana na poseban način možemo da se oslobodimo određenih simptoma i stanja.

 • Astma i respiratorne infekcije
  Pritiskom na sredinu ispod prstiju (pluća i bronhije/lung, bronchi) u zavisnosti od strane tela, zavisi i koji dlan je u pitanju, poboljšaćete zdravlje disajnih puteva. Takođe, možete pritisnuti i deo na dlanu zadužen za srce (heart). On se nalazi na desnoj strani šake, malo iznad zgloba nasuprot korenu palca.
 • Zatvor, sindrom iritabilnih creva i loše varenje
  U donjem delu šake, malo iznad zgloba nalaze se osetljive tačke za creva (colon, small intestine i transverse colon), dok se tačka za želudac (stomach) nalazi malo iznad njih.
 • Zujanje u ušima i bol u uhu
  Srednji delovi i koren malog i domalog prsta (inner ear, ears).
 • Poremećaji izazvanim stresom
  Problemi mogu biti uzrokovani  na raznim lokacijama u telu. U skladu sa tim se i vrši masaža tih delova tela: vrat (neck), mozak (cerebrum) ili bilo šta drugo.
 • Razdražljivost i loše raspoloženje, anksioznost
  U ovom slučaju, refleksolog će izvršiti masažu i pritisak na organe kao što su bubrezi (kidneys), bešika (bladder) i creva na dlanovima. Tačke ovih organa se nalaze na sredini dlana i veruje se da utiču na bolje raspoloženje.
 •  Upala grla i upala krajnika
  Za uplažavanja problema sa grlom potrebno je da pritiskate tačku malo iznad korena palca koji ide ka kažiprstu (throat).

Naravno, refleksologija ne može da zameni lekove i terapije koje je lekar preporučio.

Kako se radi refleksologija dlana?

Prvenstveno, neophodno je da se dlan potpuno oslobodi prstenja, bilo kakvog nakita ili odevnih predmeta kao što su rukavice. Nakon toga, refleksolog temeljno pere ruke i proverava kožu dlana da li postoje mesta osetljivosti kože ili bilo kakva kožna oboljenja.

Potom, refleksolog će pokazati pacijentu niz motoričkih vežbi koje je potrebno izvesti da bi se one zagrejale. Potom se masažom vrši pritisak na određene tačke na dlanu. Sesija obično traje oko 40-45 minuta.

Kontraindikacije

Refleksologija dlana je široko korišćena metoda i u retkim slučajevima može dovesti do neželjenih posledica. U tom slučaju se može osetiti blaga preopterećenost, bol u rukama i stanje sedeće uznemirenosti. Osim toga, refleksologija se ne preporučuje osobama koje pate od dijabetesa, one koje imaju problema sa štitnom žlezdom, pate od epilepsije ili trombocitopenije (nedostatak trombocita)