Primjena Eteričnih ulja

Postupak same masaže lakše je izvesti nego objasniti,a fokusirani jesu na meko tkivo što ima za cilj relaksaciju,potpuno opuštanje,tada djeluje stimulativno,jer se prilikom opuštanja muskulature te eliminacijom tonusa,napetosti otpušta energija,to jest niz sustavnih tjelesnih pokreta u svrhu liječenja.Prvenstveno ima učinak na limfni,vaskularni te živčani sustav gdje se pospješuje protok krvi i limfe s time da se reducira tonus muskulature,postiže se veća elastičnost tkiva te se samim time postiže učinak smirenosti.

Najveći i najosjetljiviji organ ljudskog tijela jest koža koja je eksponirana uslijed svakodnevnih opasnosti,vanjskim negativnim utjecajima ,20% težine nalazi se u dermisu,ista na sebe veže gotovo šest milijuna stanica,od toga na sebi drži nešto više od pet tisuća suptilnih tjelešaca,nešto iznad 200 punktova osjeta boli,95 do 100 punktova osjeta niske razine temperature(hladnoća),stotinjak žlijezda znojnica i uz to izmedju 30 do 40 žlijezda lojnica.Kroz kožu prolazi izmedju 25 – 30% ukupne količine krvi. Registriraju se i osjeti topline, hladnoće, pritiska, tonusa mišićja, nelagode i boli te prenose u hipotalamus(mala moždana struktura). Dakle, koža ima višestruku ulogu. U istoj se dogadjaju razno razni procesi kao što su termoregulacija, imunološka aktivnost, senzorna detekcija, socijalna te spolna komunikacija, različiti biokemijski procesi.Štiti organizam od vanjskih štetnih utjecaja, a istodobno onemogućava gubitak elektrolita. Iznimno je važna za mentalnu ravnotežu,kao i za cjelokupno zdravlje. Kožu kao najosjetljiviji i najeksponiraniji organ potrebno je zaštititi te ojačati prirodnim putem.

Najdjelotvornija te najefikasnija je ručna masaža bez obzira što u primjeni postoje aparati i uredjaji.Budući da su masažni tretmani vrlo djelotvorni u smislu kompletnog zdravlja,ista neće biti jednako učinkovita za svaku osobu u istoj mjeri.Sam postupak masaže ima veliku vrijednost sama po sebi,u prvom redu zbog holističkog pristupa.

Ljekovita svojstva nalaze se u ekstraktima biljaka te se kao takve upotrebljavaju kroz tisuće godina.U današnjem, suvremenom svijetu,uvršteno je u primjenu preko dvije tisuće ljekovitih biljaka medju kojima je pomno istraženo više od tisuću,a od oko tristo vrsti ekstrahiraju se bazni sastojci koji se izdvajaju u svrhu produkcije medikamenata.Usprkos iznimnih troškova u pogledu zdravstvenog osiguranja liječenje lijekovitim biljkama poprima sve izraženiju važnost stoga je u novije vrijeme popularnost zdravstvenih sastojaka eteričnih i baznih ulja u velikom porastu.

Kada govorimo o eteričnim uljima koja jesu po svojim svojstvima hlapljiva budući da u sebi sadrže oko pet stotina kemijskih spojeva koji u sebi nose elemente kao što su alkoholi,terpeni,ketoni,fenoli,aldehidi i esteri, te kao takvi nastaju kao produkt metabolizma biljaka,a smješteni su u listovima,cvjetovima,plodovima,korijenu,kori i podancima.

Lijekovi na bazi biljaka sadrže od 0,1% do 20% eteričnih ulja.Količina eteričnog ulja u biljkama kreće se izmedju 0,01 i 10%.

Sastojnice eteričnih ulja možemo podijeliti prema ugljikovodiku u tri grupe,a to jesu: terpeni – (hlapljivi nezasićeni ugljikovodici ugodna mirisa.Ubrajaju se u jednostavne lipide,a sastoje se od izoprenskih jedinica), fenil – (jednovalentni radikal ugljikovodika,organski koji se stvara oduzimanjem jednog atoma vodika benzenu.Najvažniji je dio aminokiseline fenilalanina).

U holističku medicinu ulazi Aromaterapija kao komplementarna znanost te ona kao takva obilježava svaki postupak gdje se apliciraju eterična ulja,čista,nerazrijedjena i prirodnog porijekla.

U aromaterapijskoj praksi egzistiraju dvije metode,a to jesu medicinska aromaterapija koja ima svoju primjenu u Francuskoj te Holistička aromaterapija koja je prakticirana u Engleskoj i šire.

U Francuskoj je aromaterapija uvrštena u granu medicine.Za razliku od francuskog pristupa, u holističkoj se aromaterapiji eterična ulja nikad ne primjenjuju oralno, a glavna metoda aplikacije ulja je masaža.

U Francuskoj, u aromaterapiji, sredinom 20 st. primjenjivala se jesu razrijedjena eterična ulja u baznim uljima u svrhu masažnih tretmana.Kombinacija eteričnih ulja u baznim uljima tretiraju se kao primarni tretman,a sam masažni postupak je sekundaran.

Osjet dodira u tretmanima masaže upotrebljavaju se za analizu teksture kože te dermisa tkiva.Pod prstima masera može se detektirati kada je tkivo spužvasto.Zorno govori o tome da se u organizmu nalazi,odnosno akumulira višak tekućine( suha koža, napetost muskulature,ljuštenje kože te kada je ista masna/lipidna u visokom postotku).Na temelju dijagnoze klijenta postavlja se metoda masažnog postupka te odabir eteričnih i baznih ulja.

Prekomjernom količinom ulja nestaje potreban hvat te se gubi kontrola masiranja.Pojedine tehnike ili metode masaže primjenjuju se s manjom količinom ulja(velika količina ulja koristi se u intuitivnoj masaži).

Biljna ili nosiva ulja odabiru se prema tipu kože te stanju kože.Za osjetljivu kožu primjenjuje se nevenovo,avokado i bademovo ulje.Za oštećenu kožu koristi se gospina trava(kantarion),badem i sezam.Za tretiranje ožiljaka koristi se ulje pšeničnih klica,jer je bogato vitaminom E,uz to je pogodno i za tretiranje povreda.Ulje lješnjaka svojim ljekovitim sastojcima tonizira,zateže kožu te je djelotvorno za regeneraciju stanica tkiva,jer je adstrigentnog djelovanja.

Za alergijska stanja upotrebljava se ulje jojobe,nevena te sezama.Za zdravu i suhu kožu koristi se avokado i marelica,a bademovo ulje hrani kožu.

Eksperimenti vršeni na virusima impliciranim lipidnim slojevima(herpex simplex,hepatitis,influenca) uz primjenu ulja gospine trave, rezultirajući istim pojačanu aktivnost.

Kod prisustva te djelovanja eteričnih ulja,penetracija kroz pore kože vrlo je brza,ulaze u krvotok te takvim postupkom doziranje istih od izuzetne je važnosti(za osjetljiva,odnosno bolna mjesta, za olakšanje boli apliciraju se kombinacije ulja od 5%).

Čišćenjem odumrlih stanica s epidermisa(površinski sloj kože) postiže se kroz mehaničke učinke masaže(prašina,znoj i lojne naslage) gdje se otvaraju pore kože masnih žlijezda te se takvim postupkom omogućava disanje kože,dok refleksni učinci masaže imaju utjecaja na rad unutarnjih organa.Takvim djelovanjem šire se krvne žile,bolje izlučivanje otpadnih tvari,smanjuje se bol i brže otpuštanje oteklina.


Duboki masažni pokreti mogu prouzročiti lokalizirani porast pritiska koji dovodi do otvaranja pora u membranama tkiva. Posljedično se povećava izmjena fluida. Kao rezultat tkivne permeabilnosti može se mjeriti razina tkivnih enzima u krvi nakon masaže.

Kombinacija eteričnih ulja koja djeluju na permeabilnost(propusnost membrana) tkiva:

Geranij (Pelargonium graveolens), mandarina (Citrus reticulata), đumbir (Zingiber officinale), čempres (Cupressus sempervirens), ylang – ylang (Cananga odorata), ružmarin (Rosmarinus officinalis).

Mikrocirkulacija
Površinskim masažnim tehnikama moguće je postići povećanje mikrocirkulacije kroz reflekse dok duboka masaža oslobadja venoznoaktivne supstance te samu dilataciju krvnih žila, čime dovodi svježu tekućinu u tkiva.Pojačava se protok krvi kroz dijelove koji jesu tretirani čime kapilara dovodi do izmjene tekućine u tkivu.

Kombinacija eteričnih ulja:

Borovica (Juniperus communis), crni papar (Piper nigrum), cimet (Cinnamomum verum), limun (Citrus limonum), ružmarin, vetiver (Vetiveria zizanoides), čempres, bor (Pinus sylvestris), grejp (Citrus paradisi).

Pritisak u krvnim žilama povećava se pokretom pumpanja prije nego što dodje do naglog protoka krvi te se nakon istog stvara vakum gdje se pospješuje protok u limfnim žilama i venama, pogotovo kada nastupi napetost u muskulaturi,zglobovima,tetivama i ligamentima.

Kombinacija ljekovitih ulja:

Muškatna kadulja (Salvia sclarea), limun, ružmarin, mandarina, đumbir, neroli (Citrus aurantium,var. amara), čempres, klinčić (Eugenia caryophyllata).

Hiperemija – lokalna prepunjenost krvnih žila nekog organa ili dijela tijela krvlju.Aktivna hiperemija nastupa zbog prekomjernog dotoka arterijske krvi kod upale ili emotivne reakcije venske krvi,a pasivna hiperemija uslijed otežanog otjecanja venske krvi(slabosti srca i proširenih vena).

Stanje hiperemije nastupa,odnosno postiže svoje djelovanje 30-ak minuta prije završetka masažnog postupka.Ukupna količina krvi koja kola muskulaturom veća je 5-6 puta od količine prije masažnog postupka zbog ubrzanog strujanja krvi,ali i kao posljedica proširenja vena.

Kako se koža zagrijava uslijed masaže,samim time se šire krvne žile,a zbog mehaničkih utjecaja prenosi se na tkiva koja su duboko smještena ispod subkutisa(prvog sloja kože) gdje se zbog jačih masažnih zahvata,odnosno umasiravanja stvara povećano stanje hiperemije.Posljedice se očituju u krvnoj slici, promjeni pH te glukoze u krvi,ali se povećava izlučivanje tekućine kroz bubrege.

Kombinacija eteričnih ulja:

čempres, ružmarin, borovica, komorač (Foeniculum vulgare), vetiver, kadulja (Salvia officinalis), limunska trava (Cymbopogon citratus).

Masažnim tretmanima se razvlače muskulatura,tetive te fascija u svim smjerovima,ne samo u smjeru hvatišta već i transverzalno,jer je najoptimalniji postupak i ne može se postići drugim metodama čime se pospješuje intramuskularna cirkulacija,pojačava se djelovanje na adhezije medju muskularnim snopovima.Ovaj postupak dovodi do razvlačenja fescije što je vrlo djelotvorno iz razloga toga kada napete fascije sublimiraju intrafascijalni pritisak koji stvara bol.

Kombinacija eterična ulja:

muškatna kadulja, lavanda (Lavandula angustifolia), mandarina, eukaliptus (Eucalyptus globulus), vetiver, mažuran (Origanum marjorana).

Pokreti tijela kao i ruke i noge, koji se učestalo ponavljaju kao i duge izometričke tenzije stvaraju tvrdoću te krutost tkiva i muskulature.
Prekomjerno ponavljanje stereotipnih pokreta i dugotrajna izometrička napetost dovode do tvrdoće i neelastičnosti tkiva.Poremećaj metabolizma te propadanje normalnog tkiva mogu prouzročiti njegovo zamjenjivanje fibroznim i manje elastičnim komponentama. Naporni trening ne dovodi do poboljšanja izvodjenja, može dobiti suprotan efekt. Tretman mekog tkiva,u dužem periodu, može dovesti elastične strukture do njihove maksimalne izduženosti u svim smjerovima. Potrebno je za održavanje elastičnosti kod velikh opterećenja.

Kombinacija eteričnih ulja:

lavanda, mira (Commiphora myrrha), rimska kamilica (Anthemis nobilis), lavanda, mažuran, vetiver, geranij, čajevac, eukaliptus, mirta (Myrtus communis), ruža (Rosa damascena).

Klizanjem po koži(trenje,trljanje) razvija se toplina i površinski i izmedju slojeva tkiva. Pojaćava se mikrocirkulacija otvaranjem arterija i kapilara. Oslobadjaju se intracelularni enzimi(endoenzimi – čvrsto su vezani za stanicu.Kataliziraju i reguliraju životne procese unutar stanice.Egzogeni ekstracelularni enzimi – sintetiziraju se u stanici,a zatim se adekvatnim mehanizmima izbacuju izvan stanice). Djelotvorna metoda koja povećava elastičnost te pospješuje metabolizam.

Kombinacija eteričnih ulja:

đumbir, neroli (Citrus aurantium var. amara), crni papar, metvica (Mentha piperita), tamjan (Boswellia carteri), timijan (Thymus vulgaris).


Restrikciju u pokretu,nedovoljnu fleksibilnost i muskulaturne tenzije uzrokom su ožiljaka i adhezije(sraštanje,prirašćivanje,priraslice nastale kao posljedica kronične upale.Poznate su osobito priraslice pluća,kad čvrsto prirastu vezivom uz grudnu stijenku).U mekim tkivima(mišići, tetive, ligamenti), ožiljci su rezultat starih povreda i sindroma naprezanja uslijed ponavljanih manjih trauma. Priraslice nastaju na mjestima gdje uslijed upala ili mikrotraumi fibrozno tkivo dovodi do prijanjanja različitih tkiva(tehnika dubokog trenja).

Kombinacija eteričnih ulja:

čajevac (Melaleuca altemifolia), lavanda, miloduh (Hyssopus officinalis), neroli, muškat (Myristica fragrans), tamjan, geranij, metvica, crni papar, pačuli (Pogostemon patchouli).


Porast muskulaturnih tenzija uzrokom je restrikcije cirkulacije, limitirana je opskrba kisikom te akumulacije štetnih metabolita(medjuprodukt metabolizma), koji dovode do boli. Dugotrajna restrikcija pokreta zbog bolova te nepravilnog tjelesnog držanja vodi do slabe elastičnosti tkiva.Djelovanjem masažnih tretmana reducira se napetost u muskulaturi i smanjuju bolovi.

Kombinacija eteričnih ulja:

bosiljak (Ocimum basilicum), lavanda, matičnjak (Melissa officinalis), rimska kamilica, komorač, đumbir, timijan, niaouli, geranij, muškat.


Opuštanje muskulature postiže se zagrijavanjem kroz masažne postupke, uz to se pojačava cirkulacija.Dodatkom pojedinih ulja pospješuje se relaksacija.

Kombinacija eteričnih ulja:

bergamot (Citrus bergamia), muškatna kadulja, tamjan, borovica, lavanda, sandal (Santalum album).——————————-

Autonomni živčani sustav
Redukcija mišićne napetosti i uklanjanje mišićne boli uzrokom jesu muskulaturnog disbalansa, poglavito u predjelu vrata, dovode do stagnacije napada migrene, sniženja krvnog tlaka, spriječavanja sindroma hiperventilacije. Efekti postignuti masažom tehnikom nastupaju redukcijom izlaznih signala iz iritiranih mehanoreceptora u muskulaturnoj gradji te redukcijom tenzija koje su uzrokom pojačane aktivnosti autonomnog živčanog sustava.

Kombinacija eteričnih ulja:

rimska kamilica, lavanda, mažuran, ruža, jasmin, palmarosa (Cymbopogon martini), naranča (Citrus aurantium), pačuli,vetiver.

Aromaterapija kao komplementarna,neinvazivna znanost postiže sve veću popularnost i stoga je vrlo važno da populacija razumije što je njezina srž,što ona zapravo jest.Ista nije nešto s čime bi se moglo eksperimentirati ili vršiti pokuse,isprobavati.Aromaterapiju treba razumijeti da bi se istu moglo primjeniti za zdravlje pacijenata s različitim tegobama ili bolestima.