Tumačenje refleksologije

Terapija zona kako se još koristi u terminologiji – masažni je postupak koji se vrši ili primjenjuje pritiskom,odnosno guranjem pojedinih dijelova tijela/uši i dlanovi/a sve u svrsi postizanja adekvatnog djelovanja na ostatak tijela,tj;uspješnosti ukupnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Kako sama refleksološka znanost može djelovati na terenu ne postoji sporazum,koncepcija o tome kako definirani dijelovi stopala točno odgovaraju odredjenim organima u tijelu i izvan istog te takvim aktivnostima djeluje u pravcu ozdravljenja pacijenata.

Refleksologija tumači kako tijelo sadrži energetsko polje,životnu(Qi) energiju gdje ista može zaustaviti zacjeljivanje te samim tim ozdravljenje.

Kroz manipulaciju stopala moguće je reducirati ili potpuno eliminirati stres,prekomjernu napetost i intenzivnu bol u pojedinim dijelovima tijela.

Refleksološka znanost sugerira djelovanje refleksologije na oslobadjanje endorfina(vrsta enzima i neuroprijenosnik koji nastaje u hipotalamusu – mala moždana struktura.Nalik su opijatima,a službeno su biokemijski spojevi.Nastaju iz peptida(kratki polimeri aminokiselina.Vezanjem minimalno dvjema aminokiselinama nastaju peptidi) i bolji protok limfe.Tvrdi se kako primjena pritiska ima djelovanje poput narkoze na ostatak tijela.Smatra se da su dlanovi i stopala posebno osjetljivi.

Tumačenja refleksološke znanosti o utjecaju energije/Qi/,proglašena su pseudoznanošću budući da se smatra da ne postoje znanstvene potvrde o nastanku Qi – životne energije ili kristalnih struktura.

Metoda energetske masaže jest refleksna masaža stopala i akupresure refleksnih zona na stopalima po uzoru na drevnu kinesku medicinu te općenito samog pristupa u smislu pomoći za ozdravljenje.

Mentalnu i fizičku relaksaciju postižemo kompletnom refleksoterapijom na način da djeluje na funkciju,odnosno rad organa,uspostavlja se kvalitetan protok krvi kroz limfu te je pozitivnog utjecaja u pogledu otklanjanja boli u mišićno – koštanom sustavu.

Veza između refleksologije i akupunkture

Terapije koncipirane na protoku energije kroz meridijane

Tretmanima akupunkture vjeruje se da tegobe ili bolest dolaze kada se naruši protok energije kroz meridijane,a nepravilan protok energije destabilizira ravnotežu tijela.

Akupunkturne i akupresurne točke primjenjuju se kroz refleksološke tretmane za stopala i dlanove.U osnovi, refleksologija se bazira na energiji,odnosno životnoj snazi svake osobe,jer energija o kojoj govorimo prolazi kroz svaku tjelesnu stanicu,svaki organ.Drevna kineska kultura tumači da je ista u blokadi,jer organi koji se nalaze u odredjenom području izlaze iz ravnoteže.Energetske blokade o kojima govorimo moguće je detektirati u zonskim dijelovima udova(ruke,noge).

Teza o refleksologiji
Povezanje s energijom: energetska teorija drži da pojedini dijelovi tijela mogu biti aktivni koristeći elektromagnetska polja

Strujanje energije može se obnavljati,ali ako je putanja blokirana može se otvoriti.

Refleksologija sugerira da kristali mogu razgraditi mliječnu kiselinu koja se akumulira u nogama te omogućava energiji da nesmetano cirkulira.

Uzdužne(okomite) zone

Ljudsko tijelo je rasčlanjeno na deset energetskih zona (pet na jednoj i pet na drugoj od centra).Povlače se od prsti na rukama prema glavi te nazad do prsti na nogama.Zone na stopalima u simetriji su s lijevom i desnom stranom tijela.

Horizontalne(vodoravne) zone

Refleksologija tumači da se stopalo dijeli u tri poprečne zone(stopalo ima deset uzdužnih i tri poprečne zone).

Refleksoterapijski tretmani:

PALPATORNI I VIZUALNI PREGLED

Vizualni pregled

Vizualni pregled nadopuna je palpatornom pregledu.
Na temelju toga ne mogu se donositi realni zaključci o tegobama pacijenta(boja,tkivo,tjelesna temperatura i forma).

U vizualni pregled uključeno:

Meko tkivo,

Kostur,

Koža.

Kostur(vizualni pregled)

svodovi stopala,

hallux valgus(čukljev,kada kost ili tkivo oko zgloba na dnu palca postane veći.Nožni palac /hallux/ može se okrenuti prema drugom nožnom palcu,a tkivo oko istog može nateći i pocrveniti).

digitus flexus(skvrčeni prst – može se tretirati na tri načina,ovisno o stupnju tegoba koje pacijent osjeća,odnosno zahvaćenosti zgloba,ali se liječi isključivo operativnim zahvatom).

digitus maleus(čekićasti prst ili kontrahirani nožni prst je deformacija muskulature i ligamenata proksimalnog interfalangealnog zgloba drugog,trećeg,četvrtog ili petog prsta stopala savijajući ga u oblik nalik čekiću.U ranom stadiju,fleksibilni prst čekić je mobilan,kruti zglob čekićastog prsta ne može se pomaknuti i obično zahtjeva operativni zahvat).

Meko tkivo(vizualni pregled)

koža(vizualni pregled),

Nije presudno koje su vrste promjene na koži,već na kojem mjestu se nalaze.Svrha tretmana je postići pozitivnu reakciju i promjene(2-3 puta tjedno).

Vrijeme terapije za odredjene tegobe ovisi o izdržljivosti tijela da može pozitivno odgovoriti na tretman,ali vrlo je važno da je pacijent mentalno sposoban i vitalan,da ovisi o vrsti tegobe, dobi i načinu života.