Sezamovo ulje(lat.Sesamum indicum)

Sezamovo ulje je izrazito hranjivo i sadrži visoku razinu bakra, magnezija, kalcija, željeza, vitamina B, cinka i mangana. Svi ovi sastojci su vrlo važni za zdravlje stoga se sezamovo ulje koristi i u pripremi hrane i u kozmetici i njezi kože. Ovo je ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju ‘dobrim mastima’. Sezamovo ulje se može koristiti u kuhanji, gdje se često miješa sa suncokretovim uljem, ali i kao dresing za različite salate i ne samo da je ukusno nego dugo zadržava svježinu salate.

Redovnim korištenjem sezamovog ulja u prehrani vrlo je pogodno za vaše zdravlje – pobjedjuje migrene, karcinom debelog crijeva, artritis, osteoporozu i karcinom kože, smanjuje razinu šećera u krvi i smanjuje visoki krvni tlak. Naime, odličan je izvor omega-6 masnih kiselina, zbog čega povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila te antioksidansa poput sezamina, koji ima snažnu ulogu u poboljšanju imuniteta i djelovanju protiv slobodnih radikala. U sezamovom ulju, kao i sezamu, nalazi se sezamol, koji ima antioksidativna i protuupalna djelovanja, a koji može prevenirati srčana oboljenja, kao i pozitivno djelovati na stanje krvožilnog sustava.

Sezamovo ulje odlično i za kozmetičku primjenu

U kozmetici se sezamovo ulje koristi ponajviše za hidrataciju, hrani kožu zahvaljujući vitaminu A i E te je dobro u kremama za lice. Relativno je gusto i pomaže kod ekcema, suhe i ostarjele kože, kao i psorijaze. Ono posjeduje i antibakterijska svojstva, zbog čega se preporuča utrljati malo ulja u nosnice za vrijeme prehlada i gripa. Dobro prodire kroz tkivo i pomaže u zacjeljivanju manjih ogrebotina i oštećenja kože.

Sezamovo ulje je vrlo lagano i kao takvo posebno pogodno za njegu kose i vlasišta.Zahvaljujući bogatstvu proteina, ono učinkovito hrani i jača kosu.Prevenira oštećenja uzrokovana UV zrakama te potpomaže regeneraciju već oštećene kose.

U kombinaciji s eteričnim uljima poput lavandinog ulja, ulja geranija ili eukaliptusa odlična je prirodna alternativa za uklanjanje uši iz kose.

Pospješuje cirkulaciju vlasišta, jača korijen kose, potiče njezin rast te spriječava isušivanje. Kosi vraća sjaj, elastičnost i mekoću.

Kod suhoće kose i za dodatan sjaj razmažite 2 do 3 kapi ulja po dlanovima te nanesite na suhu kosu.

Stres – medju glavnim uzročnicima opadanja kose

Zbog svojih nevjerojatnih umirujućih svojstava, sezamovo ulje pomaže smanjiti stres, čime doprinosi borbi protiv gubitka kose.

Sezamovo ulje možete koristiti i umjesto regeneratora za kosu.

Čajnu žlicu ulja utrljajte na tjeme i ostavite da djeluje pola sata, nakon toga isperite običnim šamponom.

Sezamovo ulje poboljšava mikrocirkulaciju slabo prokrvljene kože i djeluje detoksicirajuće stoga je idealan u mješavinama za njegu atrofirane kože pušača. Pomaže otkloniti nečistoće iz pora bez da kožu liši prijeko potrebne vlage. Može se dodati u otopinu za čišćenje lica, kupku ili koristiti za tretmane toplim uljem – ulje sezama veže na sebe toksine topive u ulju i otklanja iste.

Odličan za održavanje oralnog zdravlja – ovo je jedno od najučinkovitijih dobrobiti sezamovog ulja, pogotovo ako se odlučite promućkati sezamovo ulje u ustima. Osim što izbijeljuje zube, takodjer smanjuje udio bakterija streptokoka u ustima i potiče općenito poboljšanje oralnog zdravlja.

Sezam sadrži lignin topiv u masti poznatiji kao sezamin.Sezamin posljednjih godina izaziva sve veće zanimanje znanstvenika zbog svojih antikancerogenih svojstava.

Sve veći broj istraživanja naglašava da ovaj spoj ima potencijal za prevenciju i usporavanje širenja širokog spektra stanica karcinoma – uključujući leukemiju, karcinom debelog crijeva, prostate, dojke, jajnika, pluća i pankreasa.

Kada je u pitanju borba protiv ove sve raširenije bolesti današnjice, sezam se svojim djelovanjem pridružio ostalim lako dostupnim i pristupačnim namirnicama poput češnjaka, meda ili kurkume.

Sezamovo ulje: snižava krvni tlak, čuva oralno zdravlje i mladost ...

Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Ulje sezama spriječava razvoj aterosklerotskih lezija(prces zadebljanja i oštećenja stijenke krvnih žila stvaranjem različitih aterosklerotskih promjena /plak,aterom /koji karakterizira upala i poliferacija stanica stijenke krvne žile).

Sadrži antioksidans i protuupalni spoj nazvan sezamol koji pokazuje snažna anti-aterogenska svojstva.

Stoga se smatra da ovo ulje igra važnu ulogu u očuvanju dobrog stanja kardiovaskularnog sustava.

Monozasićene masne kiseline sadržane u sezamu pridonose smanjivanju lošeg kolesterola i povećanju dobrog kolesterola u tijelu, što prevenira bolesti i oštećenja koronarnih arterija te srčanog udara.

Štiti zdravlje usne šupljine

Već tisućama ayurveda koristi sezamovo ulje za prevenciju bolesti usne šupljine.Njegova primjena u tu svrhu uključuje ispiranje usta uljem sezama.Ulje spriječava propadanje zubi, krvarenje desni, a potpomaže jačanje zubi i desni.

Klinička istraživanja potvrdila su da je sezamovo ulje jednako tako efikasno kao i dezinfekcijska vodica za usta kada je u pitanju upala desni.

Sezamovo ulje – primjena i dobrobiti za njegu kože | Njega kose i frizure - Kreni zdravo!

U sezamu se nalazi više kalcija nego u mlijeku, a uz to je bogat izvor mangana, bakra, cinka i vitamina B1 i E. Pozitivno djeluje na snižavanje tlaka i kolesterola, a uz to sprječava oksidacijsko oštećenje jetre.

Osim što je sezam sam po sebi vrlo djelotvoran za poboljšanje zdravlja, njegovo je ulje takodjer vrlo blagotvorno za ljudski organizam. Ono se u Indiji koristi kao ulje za zacijeljivanje, a poznato je i poklonicima ayurvedske medicine kao lijek za neke kronične bolesti, kao što je hepatits, dijabetes ili čak i migrene.

Budući da se u 100 grama sezama nalazi 565 kcal, i ulje i sezam treba koristiti u malim količinama.

Važna napomena:

Sezamovo ulje je alergeno, te svakako prije upotrebe provjerite da li ste alergični na njega.

Ukoliko konzumirate lijekove za visoki tlak, svakako se prije početka konzumiranja ulja posavjetujte s liječnikom.