a8.Refleksologija dlanova

Znanost kao što je refleksologija uvrstila je posebnu tehniku relaksacije ili opuštanja,a koristi metodu pritiska točno definiranih refleksnih punktova, prvenstveno na stopalima,ali i na dlanovima i posebno definirane točke na ušima.Akupresura jest metoda ili način za koji ćemo reći da jest jednim dijelom refleksologija u svojoj primjeni.

Kako bi se otklonile bolesti ili tegobe u organizmu potrebna je stručnost.Ista može zaustaviti razvoj bolesti,ali uvelike pomaže za opuštanje nakon teškog i napornog rada te tekvim djelovanjem oslobadja od akumuliranog stresa.

Kada govorimo o refleksnim točkama na dlanovima,na brz i učinkovit način možemo anulirati niz tegoba.Masažnim postupkom,odnosno umasiravanjem u odredjene punktove,dolazimo do onih organa u tijelu te takvim djelovanjem revitaliziramo njihove funkcije.

Tretmani u refleksologiji pomažu kod :

tegoba diskushernije(prolaps diska – dijagnoza koja se postavlja kada se iz svog ležišta pomakne medjupršljenski disk koji se nalazi izmedju dva kralježnička pršljena te dovode do pritiska na živac ili kralježničku moždinu.Pomicanje diska može se dogoditi na bilo kojem dijelu kralježničkog stupa,ali se često pojavljuje na vratnoj kralježnici te lumbalnog dijela kralježnice,hernija diska nastaje kada meki unutarnji dio diska iskoči iz svog ležišta,probije prstenasti dio diska i udje u kanal samog kralježničkog stupa),

neuralgije(iznenadni,jaki i nepodnošljivi bolovi u području inervacije(opskrbe)odredjenog živca ili njegova ogranka),

polineuropoatije(oštećenje mnogih perifnih živaca po čitavom tijelu – infekcije,toksini,lijekovi,karcinom,nutritivni nedostaci te drugi poremećaji mogu prouzročiti oštećenje brojnih perifernih živaca),

multiplaskleroze( neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja u prvom redu napada bijelu tvar središnjeg živčanog sustava,pogadja duge produžetke neurona na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno propadaju),

parkinsonove bolesti(poremećaj pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstance dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta),(bazalni gangliji),

sportskih povreda,

bolovima u ramenima,

problemi digestivne(probavne smetnje) naravi,

migrena,

kronični umor,

anksiozno stanje(stres,depresija),

kronična upala sinusa,

astma,

bronhitis,

povišen krvni tlak,

bolovi u listovima,

poremećaj cirkulacije.

Benefiti refleksoterapije od velike su važnosti gdje se prepoznaju višestruki efekti kao što jesu eliminacija blokade u pogledu protoka energije,nesmetani protok krvi i limfe te postizanje općetjelesnog balansa,odnosno organa istog.

Metoda koja se primjenjuje u refleksologiji dlanova opće je poznata metoda alternativne medicine koja smanjuje tegobe u pojedinim dijelovima tijela.Pritiskom na točno definirane punktove na dlanu djeluju na odredjene organe,a svojom ciljanom terapijom djeluje na način da pospješuje cirkulaciju,pozitivno djeluje na limfu,odnosno protok chi energije.

Refleksologija dlana ide u kvalifikaciju alternativne medicine u kojoj se primjenjuje pritisak uz masažni postupak točno definiranih punktova u svrhu eliminacije tegoba,odnosno poremećaja u pojedinim dijelovima tijela,tj;organima u kojima jesu nastupile komplikacije.

Metodom kako refleksologija dlanova funkcionira,kao i mogućnosti koje jesu mnogobrojne,postoji ciljana tehnika otklanjanja bolesti vezanih uz migrenu,bolove u ledjima,probavnih smetnji te astme.

Odredjeni dijelovi dlana točno odgovaraju nekim organima u tijelu kao što jesu kosti,zglobovi te pojedine žlijezde.

Refleksologija dlanova zahtjeva neke teorije kao što jesu:

Limfne drenaže(otklanjanje pretjerane akumulacije tečnosti i toksina iz tijela putem limfe.Putem ovakve teorije,metodom refleksologije dlanova potićemo limfni sustav da djeluje efikasnije i brže kako bi se omogućilo kvalitetnije odstranjivanje otpadnih tvari).

Utjecaj hormona(endokrini sustav kontrolira moždane stanice,prema takvoj teoriji masažni postupak stimulira moždane stanice koji otpuštaju hormone za terapeutsku primjenu).

Stimulacija živčanog sustava(teorija djeluje na principuuvjerenja kako postoji veza neurona koja spaja različite djelove dlanova te različitih anatomskih elemenata tijela i funkciju moždanih stanica).

Protočnija cirkulacija krvi(tehnike koja objašnjava da masažni postupak i kružni pritisak na zonu pospješuju cirkulaciju na bazi organa što samo djelovanje dovodi do potrebnog snabdjevanja krvi vitalnim dijelovima tijela,ali isto tako i eliminaciju otpadnih tvari).

Refleksologija dlanova pomaže u psihološkom smislu u pogledu prevladavanja neke tjelesne,odnosno fizičke bolesti te ista poboljšava cirkulaciju chi energije u tijelu te na taj način vrši regulaciju zdravstvenog stanja.

Prema načelima refleksologije desna ruka postavlja anatomske elemente desne strane tijela,dok lijeva, lijevu stranu tijela.

Infekcije respiratornog sustava(astma) Ovisno o tome koja strana tijela je u pitanju i jednako tako i dlan,pritiskom na središnji dio ispod prsti(pluća i bronhi)uvelike poboljšavamo zdravlje dišnih puteva,ali i pritiskom točno na punkt označen za miokard,pomažemo radu osrčja(nalazi se na desnoj strani dlana,potez od zgloba do palca).

Opstipacija(iritabilna crijeva/sindrom nervoznih crijeva,mogu biti znak da nam okolina ili situacija nisu ugodni te nam na taj način mogu prouzročiti stres, i nekvalitetna probava).U doljnjem dijelu dlana,a iznad zgloba nalaze se senzibilne točke za crijeva,a točka za želudac nalazi se nešto malo iznad istih.

Anksioznost(loše raspoloženje) Masažni postupak zahtjeva pritisak na organe kao što jesu bubrezi i crijeva.Punktovi navedenih organa nalaze se točno na sredini dlana(pozitivno imaju utjecaj na bolje raspoloženje).

Krajnici (upalno stanje) Za ublažavanje tegoba s grlom potrebno je primjeniti pritisak na točku iznad palca i proteže se prema kažiprstu.

Kako se radi refleksologija dlana?

Prvenstveno, neophodno je da se dlan potpuno oslobodi prstenja, bilo kakvog nakita ili odevnih predmeta kao što su rukavice. Nakon toga, refleksolog temeljno pere ruke i proverava kožu dlana da li postoje mesta osetljivosti kože ili bilo kakva kožna oboljenja.

Potom, refleksolog će pokazati pacijentu niz motoričkih vežbi koje je potrebno izvesti da bi se one zagrejale. Potom se masažom vrši pritisak na određene tačke na dlanu. Sesija obično traje oko 40-45 minuta.

Kontraindikacije

Refleksologija dlana je široko korišćena metoda i u retkim slučajevima može dovesti do neželjenih posledica. U tom slučaju se može osetiti blaga preopterećenost, bol u rukama i stanje sedeće uznemirenosti. Osim toga, refleksologija se ne preporučuje osobama koje pate od dijabetesa, one koje imaju problema sa štitnom žlezdom, pate od epilepsije ili trombocitopenije (nedostatak trombocita)