Terapijska masaža

Refleksologija kao komplementarna,neinvazivna znanost povezana je s terapijskom masažom. Svrha ili namjera iste oslanja se na pritisak koji se primjenjuje na točno odredjena područja dlanova i stopala.Stoji tvrdnja da takva područja odgovaraju različitim organima,odnosno tjelesnom sustavu.Stimulacija tih područja eliminira blokadu energije koja je odgovorna za bol ili tegobu adekvatnom dijelu tijela.

Metoda koja se primjenjuje u refleksologiji jest sigurna i djelotvorna u smislu da pozitivno utječe na zdravlje čovjeka te je ista kao takva itekako dostupna u javnosti.Stavljamo akcent na učinak refleksologije kada govorimo o liječenju opstipacije te fibromijalgije budući da nisu potvrdjeni pozitivni rezultati.

Terapija zona kako istu oficijelno nazivamo,odnosno kako ista nosi naturalni naziv,refleksologija,konkretno,masažni postupak jest takav postupak se vrši “stiskanjem”ili potiskivanjem nekih dijelova stopala,a u cilju postizanja pozitivnog djelovanja na ostatak tijela,a u svrhu općeg zdravlja.

Konkretno,na stopalima(lijevo i desno) nalaze se svi organi unutar i izvan tijela.Točno odredjenim punktovima moguće je poboljšati zdravstveno stanje osobe ili pacijenta.U teoriji, o refleksološkoj znanosti ne postoji suglasnost o tome kako ista može djelovati u praksi.

Ljudsko tijelo sadrži energetsko polje koje daje životnu energiju,ali postoji blokada koja može zaustaviti proces zacjeljivanja rana. Kroz manipulaciju stopala moguće je olakšati ili moguće,eliminirati stres,napetost te ublažiti bol u nekim dijelovima tijela.

Refleksologija djeluje na otpuštanje endorfina(vrsta enzima te neuroprijenosnika koji nastaju u hipotalamusu(mala moždana struktura).Nalik su opijatima,a inače jesu biokemijski spojevi.Nastaju iz obitelji peptida.Kroz takvo djelovanje stvara bolji protok u tijelu te razgradnju kristala mokraćne kiseline.

Preteča moderne refleksologije uvedena je u sjevernoj Americi 1913g,iako se ona pojavljuje u drevnim kulturama Kine i Egipta.Zastupa se mišljenje kako je primjena pritiska tada imala anestetičko djelovanje na ostatak tijela.

S refleksološke točke gledanja,ruke(dlanovi) i stopala posebno su osjetljivi te putem stopala,odnosno punktovima na istima intepretira čitavo tijelo,a u tom vremenu terapijska zona preimenovana je u refleksologiju.

Na temu refleksologije povlačile su se kritike glede nedovoljnih podataka po pitanju propisa unutar iste,nedostatka potvrde,ali i odobrenja u pogledu znanosti iste,ali jednako tako i nedovoljne količine medicinske edukacije,odnosno znanja.Usprkos ovim otvorenim prigovorima na znanost koja se zove refleksologija utemeljen je jednogodišnji studij aromaterapije koji implicira sve segmente iste.

Postavlja se pogrešna pretpostavka u javnom prostoru kako refleksolozi nose diplomu kvalificiranih djelatnika u medicini.Ovim putem se želi staviti naglasak na činjenicu kako potvrdu posjeduju i one osobe koje nemaju dovoljno znanja u medicinskoj znanosti o kojoj govorimo.

Protivnici znanosti kao što je refleksologija tvrdili su kako je ista nazvana pseudoznanošću,jer navodno manipulira energijom,jer se govorilo o nepostojanju životne energije(Qi),“mostova” u tijelu ili “kristalnih kugli”.