Zaštita i njega kože ljekovitim djelovanjem esencijalnih ulja

Fundament za njegu kože jesu biljna ulja koja ne može na adekvatan način zamjeniti ili biti ispred navedenih, niti pripravci kao što su razno-razne kreme i losioni.Esencije kao što su biljna ulja prirodna su pojava budući da proizlaze iz ljekovitih biljaka te ona kao takva čine kožu zdravom,čistom i nadasve hidratiziranom,ali se takvim postupkom prije svega otklanjaju problemi dermatološke naravi tako da je svakako potreban izvjesni period da se takvo navedeno stanje stabilizira.


Značenje biljnih ulja


U prvom redu, potrebno je shvatiti da bazna i eterična ulja nisu sinonimi(eterična ulja jesu ljekovite vrijednosti koje proizlaze iz biljaka,ali se stvaraju postupkom destilacije i svakako treba napomenuti da su ista vrlo koncentrirana i budući da su takva po svojoj strukturi nikako se ne smiju koristiti autonomno,odnosno nanositi se sama,bez kombinacije,jer stvaraju problem iritacije kože).

Kada je riječ o biljnim uljima,ista su lipidi(masnoće) po svome sastavu,jer se stvaraju iz iz ploda biljke,sjemenki i svih onih dijelova u kojima se prirodno nalaze lipidi,a produciraju se postupkom hladnog prešanja.Treba dakako napomenuti da za razliku od eteričnoh ulja ista mogu samostalno nanositi na kožu.Prirodna su ulja izuzetno ljekovita i temelj su u aromaterapiji za sva eterična ulja.


Esencijalna(biljna ulja) koriste se za masnu kožu i mješoviti tip kože


Biljna ulja kao takva čine kožu elastičnom,uklanjaju ožiljke od prištića i mitesera te dovode sebum u balans.Takve pojave dogadjaju se prvenstveno zbog masne i nečiste kože.Masna koža ,jasno zatvara pore,stvara se višak sebuma,koža ne diše i samim time dovodi do dermalnog,potkožnog akumuliranja lojnog sadržaja,odnosno gnoja.

ULJA KOJA SE KORISTE ZA MASNI TIP KOŽE:

LJEŠNJAKOVO ULJE – samo po sebi hidratizira masnu kožu,suši kožu na taj način te izlučuje višak lipida.Poznato je po tome medju ostalim za tretiranje akni.Ono je po svome sastavu vrlo nježno tako da je izuzetno pogodno za osjetljivu kožu.

JOJOBINO ULJE – ulje je samo po sebi kruto,gušće i ne može se reći da je ulje već vosak.Ne upotrebljava se samostalno nego u kombinaciji s biljnim uljima.Vlaži kožu te joj daje elastičnost.

SUNCOKRETOVO ULJE – opće je poznato da su pore na masnoj koži šire za razliku od normalne ili suhe koža tako da je ovo ulje idealno za ovakvu vrst problema.Pore se zatvaraju i viškom sebuma.Upravo ulje kao što je suncokretovo dovesti će razinu sebuma u balans.Koža primjenom ovakvog ulja postaje glatka i nježna.

Kako se dobiva suncokretovo ulje? - Zvijezda

ARGANOVO ULJE – osim što je izvrsno za njegu masne kože,ulje je poznato i po njezi kose koje čini istu sjajnom.Ulje je obogaćeno vitaminom E i karotenima.Vrlo brzo se upija te će dati koži potpuni sjaj.Svakako se koristi i za njegu dječje kože.

Argan oil: The Moroccan 'liquid gold' for hair and skin | Arab News


AVOKADO – idealno ulje za svaki tip kože

Ulje avokada - ulje ljepote i sjaja

SADRŽI:

  1. vitamini A, D i E
  2. kalij
  3. beta-karoten
  4. nezasićene masne kiseline
  5. povećava proizvodnju kolagena(čini kožu mladolikom)
  6. samim time što duboko prodire u kožu idealno je za njegu zrele kože
  7. riješava problem psorijaze(protiv ljuštenja kože)
  8. djelotvorno protiv isušivanja kože uslijed visokih temperatura.




IDEALNA ULJA ZA ZRELU I SUHU KOŽU


BADEMOVO – idealno ulje za suhu kožu koja je iziritirana.Nakon primjene koža dobije izgled zagladjenosti te ona postaje zategnuta.Suha koža sama po sebi stvara svrbež stoga je ovo ulje pogodno za riješavanje ovakvih pojava.Štiti kožu od UV-zračenja koje svojim djelovanjem ubrzava starenje kože.

konjska snaga Odvojeno Oprema za dječje igralište kora se razrjeđuje badem  - kidsgroveathletic.com

MASLINOVO – dobro je poznato da ovo ulje ostavlja kožu glatkom i svilenkastom.Samo po sebi zbog svoga sastava,odnosno prirodnih vrijednosti ne dopušta izazivanje alergija te iritaciju.Iznimno je blagotvorno za njegu kože.

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje - Zvijezda

PLOD DIVLJE RUŽE – ulje ploda divlje ruže najdjelotvornije je za zrelu kožu te isto tako za tip kože koji se brzo suši.Treba naglasiti što je presudno za takvu vrst kože da je vitamin A idealan za regeneraciju kože.Ulje ove ljekovite biljke djeluje na način da “pegla” bore kada se radi o zreloj koži.Vrlo je učinkovito za otklanjanje “fleka” te je izuzetno hranjivo.

Ulje ploda divlje ruže - Fairy Nona

SJEMENKE PAMUKA – ulje ove biljke učinkovito je za hidrataciju suhe kože,poglavito one koja je sklona crvenilu.Ulje sjemenki pamuka bogato je omega 6-masnim kiselinama i vrlo je važno istaknuti da vrijednosti tih masnih kiselina čini kožu izuzetno mekanom te svojim djelovanjem omogućava zadržavanje vlažnost kože.

TRETMANI ZA NJEGU KOŽE LJEKOVITIM BILJEM

Potrebno je utrljati ulje u kožu te pričekati 10-ak minuta da isto upije.Tretman,odnosno radnju primjeniti ujutro i navečer te ponavljati isti više puta do promjena te činiti isto i nakon toga.Najdjelotvornija i najbolja ulja su prirodna,odnosno ljekovita ulja.

POSTUPAK APLICIRANJA ULJA

Prešana ulja su biljna ulja.Budući da su prirodna,ona su hranjiva.Ne sadrže toksine,dok sintetička ulja posjeduju štetne tvari po svome sastavu.

NAPOMENA:

Bademovo i Maslinovo ulje izvrsni su za čišćenje svih tipova kože.Primjenom istih za lice omogućavaju kvalitetnu njegu i istodobno zaštitu.Što se tiče samog čišćenja kože,treba istaknuti da s jednom primjenom masnoće koja se nalazi u ovim biljnim uljima odstranjujemo drugu vrst masnoće koja se akumulirala nečistim tvarima i sebumom,ali ljekovite i čiste.

Aplicirajući ista,odstranjujemo tvrde i suhe naslage,oslobadjamo pore i na taj način ne dopuštajući stvaranje prištića i akni,istodobno se regulira razina sebuma.

DJELOTVORNOST ULJA ZA ČIŠĆENJE LICA

– uklanja lipide koji se akumuliraju na koži lica,

– odstranjuju bakterije.

– čisti pore.

– hrane kožu,

– zacjeljuju kožu,

– hidratiziraju,

– čiste kožu od nečistoća.


Ulja koja djeluju antitoksično


Samom primjenom biljnih ulja za čiščenje lica,koža će u početku biti iziritirana zbog utrljavanja istih,jer dolazi do promjene budući da je koža na licu osjetljiva,a samim time znak da ulja djeluju,jer prodiru u tkivo kroz pore i automatski izvlače nečiste naslage te otrove.Nakon izvjesnog vremena koža će biti čista i glatka.Postupak je potrebno ponavljati do vidljive promjene te nakon toga primjeniti praksu po potrebi.
 

Ulja za čišćenje lica


Za čišćenje lica potrebna jesu odabrana,odnosno prirodna, esencijalna ulja te higijenska vata za brisanje lica.

Odabrana ulja:

– maslinovo,

– suncokretovo,

– ricinusovo,

– bademovo( idealno ulje za sve tipove kože,posebno za osjetljivu koja je sklona iritacijama),

– lješnjakovo,

– kokosovo,

– jojobino.
 

Čišćenje pojedinih tipova kože


MASNA KOŽA


Biljna,odnosno ljekovita ulja jesu antioksidansi tako da svojim sastavom hrane te uz to njeguju i čiste kožu.

RICINUS – ulje ove ljekovite biljke fantastičan izbor za problematičnu i masnu kožu,jer je zateže i povlači za sobom otpadne tvari.

Ricinusovo ulje: Smiruje akne, obnavlja suhu kožu...

Ulje Ricinusa potrebno je prije nanošenja na kožu obavezno kombinirati s biljnim uljem kao što je maslinovo budući da je ono najpogodnije kao temelj ostalim uljima.(70% – 80% baznog ulja)

Ricinusovo ulje za kvalitetu koja nam je potrebna, treba biti organsko,ali svakako i hladno prešano(ukoliko se ne koristi ricinusovo,jednako kvalitetno i učinkovito je lješnjakovo te jojobino,mada ovo drugo nije ulje, već vosak).

Kombinacija ulja za masni tip kože:Lješnjakovo i Ricinusovo(1/3) i Maslinovo ulje(2/3).Ulja najbolje pomiješati u tamnoj bočici.

PILING LICA

Tretman za piling lica zahtjeva kombinaciju baznog, maslinovog ili bademovog ulja i morske soli koji su izvrsni za njegu masne kože i općenito čistoću (za veći postotak hidratacije potrebno koristiti kokosovo ulje),ali kako je već navedeno ranije,biljna ulja istiskuju prekomjerne lipide iz tkiva kože. 
 

NORMALNA KOŽA


Esencijalna ulja jesu ona koja izvrsno djeluju kada je riječ o koži koja spada u normalan tip kože.Ulja kao što su biljna učinkovita kada mješoviti tip kože treba izbalansirati,drugim riječima,kada je potrebno razinu sebuma postaviti u normalu,odnosno postaviti istu na zadovoljavajuću razinu.

RECEPT ZA PROMISKUITETNI TIP KOŽE:

– ricinusovo ili lješnjakovo ulje u omjeru 1/4

– bademovo ili maslinovo u omjeru 3/4

Nakon primjene ove kombinacije ulja,bilo bi korisno upotrijebiti,odnosno umasirati u vrlo maloj količini kokosovog ulja(ili carite maslac) koji su,kako je ranije spomenuto,izvrsni za hidrataciju.


SUHA KOŽA


Blagotvornost se nalazi u ljekovitim biljkama,odnosno biljnim uljima.Da bi koža imala potrebnu hranjivost i da bi bila redovito njegovana moguće je postići upravo spomenutom mješavinom visokokvalitetnim biljnim uljima kada se radi o ovakvom tipu kože o kakvom je upravo riječ.Ista imaju sposobnost zadržavanja zdrave,prirodne vlage.(ulje avokada izvrsna za ovakav tip kože).

RECEPT ZA SUHI TIP KOŽE:

– bademovo ili maslinovo ulje u omjeru 1/4

– ricinusovo ulje(jedna žličica).


 

Najoptimalnije postaviti vlastiti omjer ulja


Najbolja je mješavina biljnih ulja je ona koju osoba sama sebi pomiješa ,ali za idealan omjer potrebno je izvjesno vrijeme,jer gotovo ništa ne dolazi na brzinu.Uz vrlo dobar omjer potrebna je kvalitetna mješavina,odnosno odabir ulja.Ulja koja se koriste za njegu te hranjivost točno namijenjena za takav tip kože.(koža lica se čisti uvečer higijenskom vatom prije spavanja,ujutro se samo ispere vodom).

ODABIR ULJA ZA SUHU I ZRELU KOŽU

Plod biljke u sebi sadrži lipide(masnoće),a biljna ulja jesu masnoće,ali prirodne.Ista se za njegu kože smiju koristiti autonomno.Izuzetno su kvalitetna i učinkovita.(takva ulja proizlaze iz ploda hladnim prešanjem).

Redovitom i kontinuiranom upotrebom ljekovitih ulja,koža nakon dužeg perioda mijenja svoju strukturu te postaje uhranjenija,odnosno postiže postotak vlažnosti kakva bi trebala i biti( redovitim korištenjem rezultati postaju vidljivi).

MARELICA(koštice) – ulje koštica marelice moguće je usporediti s bademovim uljem,jer istodobno njeguje i hidratizira, kako suhu tako i zrelu kožu,regenerira tkivo kože te se vrlo brzo upija(dobro je poznato da je ulje iznimno bogato vitaminima te se često koristi u pripremi krema i losina).

Ulje koštica marelice - FutuNatura.hr

MASLINA – ulje maslinovo ima sposobnost zadržati kožu glatkom,nježnom te učinkovito djeluje protiv alergija(ulje ostavlja,zadržava sjaj kože duže vrijeme).

Maslinovo ulje za lice i tijelo – recepti | Kreni zdravo!

BADEM – ulje badema korigira,odnosno čini iziritiranu suhu kožu mekom te se primjenom dobije zagladjenost,odnosno zategnutost.Suha koža je sama po sebi vrlo osjetljiva,ranjiva i podložna oteklinama.(bademovo ulje uspješno djeluje protiv UV zračenja koje čini kožu starijom nakon kraćeg vremenskog perioda).

Bademovo ulje - Ljepota i Zdravlje - Ulja i kreme - Stari Grad - OLX.ba

PLOD DIVLJE RUŽE – ulje ove ljekovite biljke iznimno je cijenjeno te djelotvorno kada se primjenjuje za delikatan tip kože kao što je suha i jednako tako zrela koža.Vitamin A koji se nalazi u plodu ove biljke,izvrstan je za kožu koja je u fazi obnavljanja.(treba napomenuti da je ulje posebno djelotvorno,jer ima sposobnost zagladjivanja kože,ali je istodobno i hranjivo).

SHEA(karite) MASLAC – za suhu kožu posebno je hranjiv maslac KARITE.

(suha koža se intenzivno suši u hladnim mjesecima,odnosno u zimsko doba,postaje tvrda te samim time i puca,ljušti se, stoga je KARITE maslac idealan za vraćanje,odnosno reguliranje vlažnosti).