Biljka koja ima karakteristične žute cvjetove. Samonikla je i raste na gotovo svakoj vrsti tla. Djeluje antioksidativno, protuupalno i snižava krvni tlak, koncentraciju glukoze u krvi.

Val - Znanje - Portal za razvoj svijesti | Maslačak - TARAXACUM OFFICINALE  WEB. | Korijen, Maslačka, Biljka, Maslačak, Sadrži, Taraxaci, Listovi,  Cvatnje

Karakteristike:

Vrlo prilagodljiva biljka. Plodna na svakoj vrsti tla, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen.Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Od maslačka se može izraditi i med.Biljka se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje sjeme. Raste posvuda,( u vrtovima, na livadama i na svim zelenim površinama). 

Listovi  sadrže:

-vitamine A, C, K, B i E,

-željezo,

-kalcij,

-magnezij,

-kalij.

Ljekovitost:

Primjena maslačka kao lijeka.(zbog aktivnih supstanci neke osobe ga ne smiju koristiti):

-trudnice,

-dojilje,

-osobe alergične na korov i travu. 

Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate, jer ovise o zdravlju, starosti i spolu osobe

Maslačak se ne preporuča trudnicama i dojiljama, jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom. 

Ljekovite tvari i primjena:

Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje:

-gorke tvari,

-tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,

-saponini,

-tanini,

-mineralne tvari i elementi u tragovima,

-eterični ulje.

-inulin,

-kolin,

-bjelančevine.

Pozitivna djelovanja maslačka:

-smanjuje upalni proces u organizmu,

-regulira koncentraciju glukoze u krvi,

-snižava krvni tlak,

-poboljšava probavu,

-štiti jetru,

-štiti kože od oštećenja UV zračenjem. 

Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrdjuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjene iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.

Nutritivni sastav maslačka, bogat kalcijem i vitaminom K, može indicirati da bi konzumacija maslačka mogla dovesti do zdravog stanja kosti. 

Unos svježih ili suhih listova maslačka trebao bi biti ograničen na 4 – 10 grama dnevno. Unos korijena maslačka bi trebao biti maksimalno 2 – 8 grama dnevno. 

Nuspojave:

Ukoliko koristimo sok od ma­slačka i čaj u manjim količinama, nema štetnih posljedica. Svježe stabljike ma­slačka mogu kod djece prouzročiti i trovanje, ako je u pitanju veći unos.

Korijen ove biljke može imati negativnog utjecaja na ljudski organizam. Nuspojave koje se mogu pojaviti, ako konzumirate korijen maslačka su:

probavne tegobe,

alergijske reakcije

Ukoliko osoba ima žučne ili bubrežne kamence, prije konzumacije proizvoda od maslačka, posavjetovati se s liječnikom.