Jeste li ikada čuli za TKM? Ili točnije: tradicionalnu kinesku medicinu? Pretpostavljamo: da, jer uz etabliranu konvencionalnu medicinu ona ima stalno mjesto u mnogim medicinskim ordinacijama i terapijskim centrima. Ova holistička metoda često se koristi kao pomoćni dodatak konvencionalnom medicinskom liječenju, za zdravstvenu njegu, ali i za prestanak pušenja ili tijekom održavanja dijete. Što je tradicionalna kineska medicina i koje su njezine metode? Duboko smo uronili u ovu temu – i Vi možete u nastavku saznati više i otkriti puno toga za sebe…

Tradicionalna kineska medicina stara je gotovo 2.500 godina i seže, između ostalih, do kineskog filozofa Konfucija. Njihova pretpostavka je da kroz ljudski organizam i njegove organe u međudjelovanju životnih polova Yin i Yang kroz takozvane meridijane ili kanale protječe životna energija Qi. U zdravom stanju te su sile u ravnoteži; ako je nastupila neravnoteža, osoba je bolesna. Zadaća tradicionalne kineske medicine je nježno intervenirati, regulirajući i usmjeravajući, te tako vratiti unutarnji sklad i zdravlje. Za to koristi terapijske metode kao što su akupunktura i moksibuscija, biljna medicina, TKM masaža, tjelovježba i prehrana.

Tradicionalna kineska medicina – što može i što možemo očekivati od nje?

U zapadnoj Europi akupunktura, TKM prehrana, TKM masaža i kinesko ljekovite bilje, kao i eterična ulja etablirali su se kao terapijske metode – iako ne postoji pouzdan znanstveni dokaz učinkovitosti većine metoda tradicionalne kineske medicine. Često se koriste uz druge terapije za kronične bolesti i bolove, uključujući alergije, astmu, prehladu, menstrualne simptome i simptome menopauze, akutni gubitak sluha, probleme s trudnoćom, poremećaj spavanja i još mnogo toga. 

5 metoda liječenja kineskom medicinom

Najpoznatija u našem okruženju je akupunktura. Precizno definirane akupunkturne točke na meridijanima aktiviraju se ultra-finim iglicama koje se ubadaju u kožu, čime se životna energija Qi usmjerava natrag na pravi put. Nešto slično se događa s moksibuscijom, u kojoj se akupunkturne točke stimuliraju zagrijavanjem. 

Metoda Qigonga – u slobodnom prijevodu, rad na kontroli Qi-ja –pokušava se uspostaviti vježbama disanja i pokretima.

Drevna TKM tehnika masaže Tuina, koja se koristi kod vanjskih i unutarnjih tegoba, primjerice kod tegoba mišića, tetiva, ligamenata i zglobova, a također je vrlo perspektivna za određene zdravstvene probleme. Ovdje se koriste različite tehnike masaže i hvatanja koje se međusobno kombiniraju. TCM masaža bi trebala potaknuti Qi da teče, osloboditi energetske blokade i potaknuti cirkulaciju krvi.

TKM prehrana je metoda kojom osoba može puno doprinijeti vlastitom zdravlju. Pretpostavlja se da određene namirnice imaju energetski ljekovit učinak.

Peta metoda – kineska terapija lijekovima. Temelji se na energetskim učincima ljekovitih biljaka, aromatičnih esencija, biljnih ulja i eteričnih ulja poput ulja mente. Mentol sadržan u ulju mente aktivira takozvane receptore hladnog mentola u koži, što, primjerice, može olakšati disanje. Primijenjen na sljepoočnice, također može pomoći kod glavobolje i simptoma prehlade. Uzimanje interno, ulje mente može ublažiti plinove i pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih problema. Prilikom kupnje, međutim, pazite da koristite visokokvalitetno ulje mente – po mogućnosti organsko – i strogo se pridržavajte preporučene doze.

Za eterična biljna ulja se također kaže da imaju dobro djelovanje u kineskoj medicini. To im omogućuje blago djelovanje kod raznih fizičkih i psihičkih tegoba, pročišćavanje zraka i poboljšanje raspoloženja.