Bušin se obično povezuje s njegom zrele kože s borama. Zaista, kreme ili uljne mješavine koje sadrže bušin djeluju na “zatezanje” kože, te nakon nekog vremena korištenja mogu umanjiti postojeće bore i spriječiti nastajanje novih.

Istovremeno, bušin snažno potiče stvaranje vlage u koži, pa se koristi i za vrlo suhu, dehidriranu kožu.

Zbog svog svojstva vrlo brzog zaustavljanja krvarenja bušin je ulje izbora za njegu kože nakon brijanja. Istovremeno, zahvaljujući svojem “muškom” mirisu daje idealne tzv. “after-shave” pripravke. Bilo da koristite biljno ulje s dodatkom eteričnog ulja bušina, gelove, kreme ili jednostavno samo hidrolat bušina, ranice od brijanja će trenutačno prestati krvariti, a protuupalno i antiseptičko djelovanje će spriječiti bilo kakve iritacije kože.

Bušin također i zaustavlja znojenje , pa se uz dodatna eterična ulja (ljekovita kadulja, palmarosa) radi krema koja se nanosi na kožu u slučaju tog problema. U istu svrhu se može koristiti i hidrolat bušina, koji će imati blaže djelovanje.

Lokalna terapija akna rosacee (kronične kožne bolesti koja bez obzira na naziv nema neke prevelike veze s aknama) se uglavnom bazira na protuupalnom djelovanju, te se dermalno koristi mješavina koja povezuje regenerativna, protuupalna i umirujuća eterična ulja.

Eterično ulje bušina djeluje antivirusno i protuupalno, te se koristi kod virusnih infekcija (pogotovo kod dječjih bolesti poput ospica i vodenih kozica), upale živaca i upale arterija. Djeluje kao neurotonik i imunoregulator. Jedno od je najučinkovitijih ulja za zaustavljanje krvarenja. 

Bušin (Cistus incanus ili Cistus ladaniferus) vs virusi

U situaciji širenja korona virusa i dodatnih mjera prevencije koje možemo poduzeti kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje, u nastavku ću se osvrnuti na bušin (Cistus incanus ili Cistus ladaniferus).
Bušin je mediteranska biljka, izuzetno rasprostanjena u Istri, Dalmaciji i njenom zaleđu. Iz zapisa se može vidjeti da su je koristili još u starom Egiptu kao pomoć kod zdravstvenih tegoba. Koristili su je i stari Heleni kao pomoć kod zacjeljivanja rana i različitih infekcija. Danas se uglavnom koristi u kozmetici i industriji parfema.
Međutim, ovaj tekst je prije svega usredotočen na uporabu bušina u prevenciji, ali i u olakšavanju simptoma virusnih infekcija.
Osim u tradicionalnoj medicini Grčke, pogotovo Krete, postoji (nažalost) samo manji broj znanstvenih istraživanja kojima je cilj bio utvrditi potentnost ove bljke u borbi protiv virusa i mehanizme njenog djelovanja.
Nekoliko znanstvenih radova utvrdilo je da bušin ima snažna antivirusna svojstva koja djeluju na način da sprečava virusnu infekciju. Mehanizam djelovanja je da polifenoli iz bušina blokiraju proteine u virusnoj ovojnici te im onemogućava “ulazak” u stanice domaćina. Naime, ukoliko virus nema slobodan ulaz u stanicu, nije u mogućnosti samostalno se reproducirati.
U istraživanjima je utvrđen visoki postotak obrane od virusa, ali i znatno blaži simptomi već oboljellih osoba u odnosu na skupinu kod koje se koristio placebo efekt ili zeleni čaj (koji je također izuzetno bogat polifenolima). Uz to, i vrijeme oporavka je znatno skraćeno u kontrolnoj grupi koja je uzimala bušin kao terapiju.
Istraživanja su se provodila uglavnom kod virusa koji uzrokuju gripu, prehladu, ali i HIV i ebolu.
Nažalost, nema istraživanja koja bi potvrdila djelovanje bušina kod novog tipa korona virusa, međutim, sličnost istog s ostalim je poprilična te se može očekivati da će i djelovanje biti slično.

Linkovi na neka od provedenih istraživanja:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17572513
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444821
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828122

Na tržištu postoje već patentirani pripravci (poput Cystus052), ali ovim putem bih se osvrnuo na dobri stari čaj, tj. dekokt od bušina.
Evo i recepta:
1. Svježi ili suhi bušin potopiti u šalicu vrele vode (1 do 2 čajne žličice bilja na 2 dcl vode zagrijane na 80 – 85 stupnjeva C)
2. Šalicu s čajem staviti u veću posudu u kojoj je također vrela voda
3. Čaj procjediti nakon 20 – 25 minuta.

Drugi korak je bitan jer je potrebno duže vrijeme kako bi se otpustile ljekovite tvari iz biljke.

Dodatni savjet: ukoliko je moguće, korisite filtriranu vodu (npr. Brita…), jer što je voda “mekša”, čaj će biti zasićeniji.

Za kraj, ukoliko ste negdje uz obalu, prošetajte kršem, naberite ovu magičnu biljku i uživajte u daru prirode (a dio možete poslati svojima u unutrašnjosti). Nemojte opustošiti cijeli grm, već u šetnji sa svakog grma uberite po nekoliko listića. Priroda voli takav čin i nagradit će ga.