Stolisnik(lat.Achilea millefolium.L)

Vrlo rasprostranjena biljka, poznata i pod nazivom hajdučka trava ili ranjenik.

Početkom 19. stoljeća hajduci su ga koristili kad bi bili ozlijedjeni u borbama protiv Turaka, jer nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja. Latinski naziv je dobio po Ahileju, grčkom ratniku koji ga je koristio za zaustavljanje krvarenja svojih suboraca. Kao čaj koristi se protiv bubrežnih kamenaca, pozitivno djeluje na urinarni i probavni sustav, liječi infekcije mokraćnog mjehura, ublažava grčeve želuca i trbuha, pomaže kod pomanjkanja apetita i nadutosti. Eterično ulje se koristi kod raznih bolesti kože poput atopijskog dermatitisa, ekcema, psorijaze, seboreje i akni zbog svog protuupalnog djelovanja, osim toga koristi se za njegu suhe i dehidrirane kože, te u svrhu regeneracije kože.

Trajna zeljasta biljka iz obitelji glavočika (lat.Asteraceae). Razmnožava se izravnom sjetvom, presadnicama ili dijeljenjem korijena (podanka). Ako se razmnožava presadnicama, sjetva se obavlja u hladne lijehe u drugom dijelu lipnja, a biljke su spremne za presadjivanje koncem listopada. Voli sunčani položaj, dobro podnosi sušu i vrućinu, otporan na mraz i hladnoću. Najbolje uspijeva na dubokim ocjeditim tlima dobrih fizikalnih i kemijskih značajki, neutralne do slabo kisele reakcije. Treba izbjegavati tla bogata dušikom. Kao višegodišnja kultura ne uzgaja se u plodoredu.

Cvate od lipnja do rujna, i za vrijeme cvatnje ubiru se cvjetovi s kratkom peteljkom (Flores Millefolii) ili čitava biljka (Herba Millefolii) do 30 cm visine. Može se brati u rano proljeće, od konca veljače pa sve do srpnja, a ponekad ponovno u jesen. Kod osoba sklonih alergiji doticaj s biljkom može izazvati mjehurasti kožni osip (slično urtikariji) ili upalu kože (dermatitis).