Trigger points(miogeloze)

– Ukočenost vrata dovodi do bolnih mišićima u predjelu vrata,ramena(trapezius) te gornjeg dijela ledja što ukazuje na postojanje miogeloza,a iste se pojavljuju uslijed niza faktora kao što su u prvom redu fizičko preopterećenje,neprirodan položaj tijela(stup kralježnice te vratna kralježnica).
Egzistiraju dvije vrste miogeloza:
– TANKE(uzdužne),
– OKRUGLE(kvržice).
Stvaranje miogeloza

Opterećenost muskulature kao cijelog sklopa, odnosno pojačana mišićna napetost (tonus) medju glavnim je uzročnicima za reduciranu aktivnost(prekomjerni boravak u zatvorenom prostoru,u stanju mirovanja u neprirodnom položaju) te kao takvi čine negativnu promjenu na muskulaturi same kralježnice i u takvim uvjetima nedostaje fizičke aktivnosti.Za pravilan odnos izmedju mentalnog i fizičkog potrebna je i kvalitetna prehrana da bi se održao prirodan i zdrav sustav.Muskulatura u takvom stanju proizvodi mliječnu kiselinu(acidum lactum).Ubrzani način života,navike,svakodnevna napetost te u konačnici kao rezultat svega prethodnog,aktiviraju,odnosno povećavaju razinu mliječne kiseline(muskulatura gubi kisik),te se u takvim ujetima stvaraju kvržice(MIOGELOZE – zbog gubitka cirkulacije te na taj način potisne,tj.pohrani u jetri) što znači d uzroka je i smanjena aktivnost: ljudi previše vremena provode u zatvorenom pa će u takvom stanju stvarati neugodnu bol,ne samo na dodir nego i u samom pokretu prilikom rotacije ruke ili gornjeg dijela tijela.

Ručna aromamasaža/idealan tretman

Višestrukim tretmanima kroz masažu skucesivno se postiže kidanje,odnosno razbijanje kvržica ,istodobno relaksiramo žarište,tj.mjesto koje je bolno,a nastalo uslijed spomenutih nakupina,dugih,tankih i okruglih te se takvim učinkom oslobadja napetost, postiže se pokretljivost u muskulaturi.Vlakna ili snop mišića kada su u pojačanoj ili prekomjernoj aktivnosti mogu prerasti u neugodnu bol(vrat i ramena-trapezius) te se novonastalim stanjem reducira pokretljivost mišića,tj.smanjena rotacija vrata što dovodi do akumulacije mliječne kiseline koje se pretvaraju u kalcifikate te stoga je važno naglasiti da su potrebni češči tretmani(1-2 x tjedno) što će kroz masaže sukcesivno dovesti do razbijanja i “peglanja” kvržica.Miogeloze s vremenom postaju sve veće i bolnije čime je postupak kroz masaže teži i duži.Nakon nekoliko tretmana(3-4) nastupa bolja prokrvljenost,odnosno cirkulacija krvi i limfe.

Zdrava prehrana

Način prehrane je izuzetno važan kada se radi o ovakvoj vrsti tjelesne nepravilnosti ,jer unos hrane diktira ponašanje metabolizma prije svega akumulacijom prekomjerne količine lipida,odnosno masnoća(meso,mliječni proizvodi,glukoza) čime organizam dovodi u veliki problem(kiselost) te se u takvom procesu stvara mliječna kiselina koja je gore navedena.

Svježe voće,povrće i veće količina tekučine(2-3 litre dnevno) djeluju u smjeru detoksikacije čitavog organizma što će takvom primjenom,odnosno praksom zaustaviti nastajanje novih uzdužnih i okruglih kvržica(citrusi kao što su limun i naranča sadrže lužnate tvari koje djeluju relaksirajuće nakon većih fizičkih aktivnosti što će takvim učinkom eliminirati izgradnju mliječne kiseline).

Analgetik(medikamenti koji se koriste protiv bolova) i spazmolitik(mišićni spazam ili grč je nekontrolirana i nenemjerna kontrakcija mišića .Može se pojaviti bilo gdje u tijelu.Isti je bezopasan te uzrokovan naglim pokretima,dugotrajnim vježbanjem ili konzumacijom lijekova).

MAŽURAN(koristi se kod psihosomatskih tegoba,tj.otklanjanja tenzija u ramenima što je i najveći uzročnik stresa i napetosti)

i LOVOR(ulje izvrsno za bolove u vratu i ramenima pogotovo nakon fizičkog napora,dugotrajnog izlaganja većih napora) kao ljekovite esencije za eliminaciju,općenito psihofizičkih naprezanja.

Zdravim životnim navikama kao što su kvalitetna hrana i potrebni tretmani za rehabilitaciju,dovesti će se u ravnotežu kako fizičko,tako i mentalno stanje te će takvim postupkom spriječiti stvaranje novih nakupina koje zovemo “miogeloze” gdje se postiže gibljivost muskulature(ležanje i sjedenje u neprirodnom položaju uključujući stres najveći i česti su faktori neugodnih bolova u predjelu vrata,odnosno ramena gornjeg dijela ledja(anatomski jastuk – preduvjet za držanje glave,odnosno vratne kralježnice u prirodnom položaju pogotovo za osobe koje leže,tj.spavaju na stranu ili ledjima te se na taj način drži vratnu kralježnicu pod kontrolom).

Uza sve ove mjere koje primjenjujemo kako bismo držali općenito,”tijelo pod kontrolom“,potrebno je svakodnevno izvoditi tjelovježbe,pogotovo vježbe glave i vrata kako te takvim postupkom ne dopuštamo moguće neugodne bolove,a isti su rezultat lošeg,odnosno neprirodnog držanja tijela(bolovi u vratu i ramenima sužavaju,odnosno smanjuju pokretljivost mišića).

KOMBINACIJA ULJA ZA BOLOVE U VRATU I RAMENIMA:

 • biljno / bazno ulje makadamije(30 ml)
 • eterično ulje lovora(20 kapi)
 • eterično ulje zimzelena(10 kapi) – (izvrsna esencija za probleme u muskulaturi te grčevima na pojedinim mjestima u tijelu).
 • eterično ulje gorke naranče /petitgrain (20 kapi).

  PRIMJENA:
 • Potrebno je umasirati zategnuto,ukočeno te bolno mjesto(vrat i ramena)izmedju dlanova u umjerenoj dozi, 2-3 puta tjedno.
 • Za eliminaciju straha potrebno je odabrati ulja nakon analize te općeg zdravstvenog stanja,u ovom slučaju napetosti i stresa,odnosno mentalnog stanja te na temelju toga aplicirati esencije koje su adekvatne tim tegobama(lavanda i timijan djeluju opuštajuće).
 • Zategnutost,odnosno slaba pokretljivost vrata leži u akumuliranom stresu,emocionalnoj napetosti te slabim protokom limfe(krvi) kroz organizam(cirkulacija).

Mješavina ulja koja djeluju na poboljšanje cirkulacije:

 • LJEŠNJAK(biljno/bazno ulje) (Corylus Avellana) – 100 ml
 • ČEMPRES(eterično ulje) (Cupressus sempervirens) – 20 kapi,
 • RUŽMARIN(eterično ulje) (Rosmarinus officinalis) – 20 kapi
 • PACHOULI(eterično ulje) (Pogostemon patchouli) –20 kapi
 • CEDAR(eterično ulje) (Atlas cedrus deodora) – 20 kapi
 • ZIMZELEN(Gultheria procumbens) – 20 kapi.

Dakle,možemo reći da strahovi,općenito promatrajući s medicinskog stanovišta proizlaze iz vlastite nemoći(nesigurnosti) i općeg nezadovoljstva u širem kontekstu,a odražavaju se na probavne tegobe,odnosno želučane probleme te crijevne(flora i fauna).

UPOZORENJE:Ukoliko niste upoznati s primjenom ili neznate rukovati baznim i eteričnim uljima, nikako ih ne upotrijebiti, već se konzultirati sa stručnom osobom(aromaterapeut).

 • Kao lošu posturu smatramo bolna ramena i vrat,a da do takvoga stanja ne dodje potrebno je konstantno držati (prirodni položaj) glavu i vrat uspravnim.
 • Učestali uzroci ukočenog vrata jesu prije svega sjedenje na stolici(stolno računalo/laptop) u “pogrbljenom” položaju te kada osoba spava na ležaju (dvosjed/kauč) te se u “skvrčenom” stanju probudi.
 • Vrlo je važno tretirati problematične i bolne točke redovito(na vrijeme).
 • Zdravstvene,odnosno mehaničke ili fizičke tegobe možemo i trebamo povezati i poistovjetiti,pripisati osteoartritisu(degenerativna,kronična bolest zglobova) koje mogu biti nasljedne ili stečene( sekundarna spondiloza – prerano nastala uslijed urodjene ili stečene malformacije kralježničkog stupa. Kod oštećenja živca koji se proteže od vrata prema prstima ruke potrebno je liječenje kirurškim putem te kada se radi o takvoj vrsti zdravstvenih tegoba govorimo o diskus herniji – (oštećenje diska/izmedju kralježaka se nalaze diskovi čija je uloga amortizacija pokreta kralježaka).

Kako bi se držao pod kontrolom kompletan lokomotorni sustav za što bolju pokretljivost kako nebi došlo do neželjenih bolnih stanja te slabe fizičke pokretljivosti,potrebno je činiti česte tjelovježbe(dva puta dnevno ).

VAŽNA NAPOMENA:Ukoliko osoba ima problema s cirkulacijom u predjelu glave i vrata potrebno je da se konzultira s fizijatrom.

Slijedeće,način spavanja je izuzetno važan(oblik jastuka na kojem leži glava-visina,odnosno debljina kao i njegova mekoća te kvaliteta madraca na kojem leži tijelo),jednako tako i položaju u kojem osoba spava na krevetu(prirodan polaj je ležanje na ledjima ili na stranu,ali s tim da su noge ispružene i isto tako gornji dio tijela ravan).

SAVJET:

Pridržavati se,tj. voditi računa o držanju tijelu u pokretu i u stanju mirovanja te se fokusirati na dnevne tjelovježbe za zdrav i kvalitetan način života!