Maslinovo ulje(lat.Olea europaea)

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina.

Prvi tragovi kultivacije maslinovog drveća zabilježeni su na području srednje Azije 4.000 godina prije Krista.

O vrijednosti maslinovog ulja kroz povijest govore mnoge legende i zapisi.

U starogrčkoj Ateni, na velikom dogadjaju poznatom kao Panatenejske igre, pobjednici gimnastičkih, muzičkih i drugih natjecanja nagradjivani su s amforama napunjenima maslinovim uljem.

Mnogi narodi smatrali su ga svetim uljem i simbolom snage i zdravlja.

Maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje sadrži oko 75 % svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL kolesterola.

Disbalans kolesterola odgovoran je za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara.

Hipokrat ga je prepisao za više od 60-ak različitih bolesti, a kineski narod vjerovao je da ima sposobnost neutralizirati otrove.

U prošlosti je maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavi izvor prihoda.

Djeluje protiv upala

Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva.

Za to su u najvećem dijelu zaslužni polifenoli, spojevi koji imaju široku paletu protuupalnih mehanizama.

Utvrdjeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker.

Takoder je utvrdjena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kao put arahidonske kiseline, koji je odgovoran za poticanje upalnih procesa.

Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovise o količinama njegovog unosa u organizam.

Naime, pokazalo se da samo 1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa.

Probavni sustav

Potvrdjeno je da maslinovo ulje pospješuje proizvodnju enzima probave čime doprinosi pravilnom radu probavnog sustava.

Osim toga otklanja probleme žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora.

Prednosti maslinovog ulja za probavni trakt prvi su put otkrivene u istraživanju povezanosti prehrane i karcinoma probavnog trakta.

Brojne studije pokazale su niži postotak karcinoma probavnog trakta, osobito karcinoma gornjeg probavnog trakta, uključujući želudac i tanko crijevo, kod populacije koje redovito konzumira maslinovo ulje.

Posebno područje istraživanja maslinovog ulja bili su polifenoli u njegovom sastavu i ravnoteža bakterija u probavnom traktu.

Utvrdjeno je da ovi spojevi imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija, uključujući bakterije odgovorne za infekcije probavnog trakta.

Polifenoli koji su pokazali ova iznenadjujuća svojstva su oleuropein, hidroksitirosol i tirosol.

Neki od njih mogu zaustaviti rast bakterije Helicobacter pylori koja je odgovorna za pojavu čira na želucu i drugih neželjenih probavnih problema.

Prema starom narodnom receptu žlica maslinovog ulja razrijedjena s malo limunovog soka učinkovito otklanja probavne probleme.

Zaštita od karcinoma

Polifenoli pronadjeni u maslinovom ulju djelotvorni su u smanjenju rizika od odredjenih vrsta karcinoma.

Mnoge vrste karcinoma nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i prekomjerne kronične upale.

Budući da polifenoli u sastavu maslinovog imaju moćna antioksidativna i protuupalna svojstva oni su savršeni pomoćnici u smanjenju rizika od ove učestale bolesti današnjice.

Istraživanja su pokazala da već 1-2 žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti naš rizik od odredjenih vrsta raka, uključujući karcinom dojke, dišnog sustava i gornjeg probavnog sustava.

Takodjer je dokazano da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od karcinoma dojke za čak 45%.

Osim djelotvornosti polifenola ističe se i sposobnost antioksidansa u maslinovom ulju da štite DNK od oksidativnog stresa što doprinosi boljoj funkciji stanica, odnosno smanjenom riziku od karcinoma.

Ostale djelotvornosti maslinovog ulja

Osim spomenutih svojstava maslinovo ulje ima još niz različitih zdravstvenih prednosti.

 • ublažava alergije
 • snižava temperaturu
 • liječi opekline
 • pomaže kod rinitisa, bronhitisa, kašlja, promuklosti
 • liječi čir na želucu ili dvanaesniku
 • štiti jetru i pojačava njezinu funkciju
 • pomaže kod hepatitisa
 • ublažava problem hemeroida
 • pomaže kod dijabetesa
 • pomaže kod zatvora
 • sprečava pojačano lučenje želučane kiseline (hiperaciditet)

Sjajan je lijek za čir, svrbež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Neki liječnici preporučaju korištenje maslinovog ulja za liječenje epilepsije. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za rješavanje bubrežni kamenaca. Maslinovo ulje će izliječiti i probleme sa sinusima. Ako ga pomiješate s vodom u kojoj se namakao ječam, riješit će se i najtvrdokornijeg začepljenja stolice.

Maslinovo ulje za karcinom

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima odlično antioksidacijsko djelovanje, a dosadašnja istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta karcinoma, naročito karcinoma debelog crijeva.

Maslinovo ulje za artritis

Ako bolujete od artritisa, svakako na prazan želudac uzmite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono će smanjiti upalu i ublažiti simptome artritisa. Ekstra djevičansko maslinovo ulje možete jesti i utrljavati na zahvaćeno područje.

Artritis je upalna bolest koja najčešće zahvata zglobove. Postoji preko stotinu vrsta artritisa, koje mogu utjecati na različita područja tijela. Osim na zglobovima, neki oblici artritisa povezani su s bolestima drugih tkiva i organa u tijelu. Najčešće vrste su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Ova opaka bolest ne pogadja samo starije osobe. Ljudi svih dobi, uključujući djecu i mladje odrasle osobe, mogu razviti artritis. Riječ je o vrlo kompleksnoj bolesti pa potraga za pravim lijekom može biti dugotrajna.

22 najboljih pogodnosti maslinovog ulja (Jaitun Ka Tel) za kožu, kosu i zdravlje | BA.Hair-Action.COM

Neke vrste ulja mogu pomoći pri ublažavanju simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Uzimanje ulja koja sadrže zdrave masne kiseline pomaže u smanjenju upalnih procesa i ublažava bolove. Ova ulja su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje imaju protuupalno djelovanje. Takodje su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Većina ovih ulja sadrži oko 120 kalorija u jednoj žličici, stoga stručnjaci preporučaju da ne unosite više od 2 žlice dnevno.