a9.Akupresurne točke na dlanu

Na dlanu se nalazi jedna od najmoćnijih akupresurnih točaka, koja se ujedno smatra i malom čakrom. Kineski naziv za ovu točku je Lao Gong (“gong” znači palača, a “lao” znači rad ili napor pa se naziv točke često prevodi kao “palača rada”). Pritiskom ove točke kroz nekoliko minuta možemo se osloboditi umora te dobiti dodatnu energiju. Točku Lao Gong je lako pronaći, nalazi se skoro na sredini dlana (vidi sliku), odnosno na mjestu gdje vrh srednjeg prsta dodiruje dlan kada stisnete šaku.

Nakon što pronađete točku, isprobajte sljedeće vježbe:

Vježba protiv umora i za nalet energije: Opustite ruku i pritisnite prst druge ruke na točku Lao Gong. Zatim masirajte točku u krug dok se ne osjetite opušteno i energično.

Vježba za koncentraciju: Ako osjećate da se ne možete koncentrirati na važnu stvar, pritisnite točku Lao Gong palcem pet puta. Duboko udahnite sa svakim pritiskom i izdahnite dok puštate prst. Za samo nekoliko minuta osjetit ćete poboljšanje.

Vježba s kineskim kuglicama: Ako nemate posebne kineske kuglice za masiranje dlanova, možete koristiti orahe ili obične loptice. Uzmite lopticu u ruku i počnite je kotrljati s dva dlana. Tako ćete aktivirati ne samo točku Lao Gong, već i druge važne točke koje će vam pomoći da se opustite.

MOĆ DLANA: Pritisnite određenu točku i bol će nestati za 5 minuta!

16. ožujka 2016.

Iako je moderna medicina otkrila mnogo toga, ipak, ona teško rješava određene probleme, pogotovo kad su u pitanju kronične bolesti. Liječnici uglavnom nemaju vremena da se posvete čovjeku kako bi trebalo, pa se sve završava “krpljenjem rupa”, odnosno, saniranjem gorućih problema i ispunjavanjem procedura.

Jedan Francuski liječnik, koji je bio upoznat s alternativnim metodama liječenja, kad su ga pitali da usporedi konvencionalnu i alternativnu medicinu, rekao je da bi, ako bi mu bila potrebna operacija ili saniranje neke akutne bolesti, uvijek otišao kod konvencionalnog liječnika, dok bi se za svoje kronične probleme, radije obratio alternativnom iscjelitelju.

Liječnici, kao ni bilo tko drugi, nemaju vremena da vam se posvete toliko dugo kao što možete sami sebi da se posvetite. Ali, potreban vam je neki sistem koji biste mogli da primijenite da pomognete sebi, a to uglavnom podrazumijeva godine učenja.

Srećom, postoji i jedna metoda koju, iako je kompleksna i ne može da se nauči za pet minuta, ipak, možete odmah da počnete da koristite. Pritom, ona je veoma efikasna, čak i kad je primjenjuju početnici, a ono što je najvažnije, ako se pridržavate osnovnih pravila, potpuno je sigurna.

https://youtube.com/watch?v=ChAYdpRrVzw%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

U pitanju je korejska akupresura šake i stopala koja se zove “Su-Jok” , što bukvalno znači šaka-stopalo. Slično kineskoj tradicionalnoj akupunkturi ili ajurvedskoj medicini, ova metoda se bazira na učenju o meridijanima energije koji su povezani s našim organima.

Naime, svaki organ je dio cjeline našeg organizma, a ne izoliran sistem, i povezan je s ostatkom tijela i uma, kako biokemijski i neurološki, tako i energetski. Prije nego što dođe do bolesti organa, prvo dolazi do energetskog poremećaja. Tada je mnogo lakše otkloniti problem nego kad organ oboli. Međutim, postavlja se pitanje kako da znamo da je došlo do poremećaja? Zbog stresne svakodnevice i ubrzanog načina života, izgubili smo prirodni osjećaj koji nam govori da nešto nije u redu.

Su Jok akupresura nudi odgovor. Budući da je cijeli organizam ocrtan na šaci (ili stopalu), možete na njoj pronaći točke koje su povezane s određenim organima. Na fotografijama se vidi gdje se koji organ nalazi na šaci. Ako imate problema s nekim organom, na vašem dlanu sigurno postoji odgovarajuća točka koja je mnogo bolnija na dodir od drugih točaka na šaci. Važi i obrnuto – ako je neka točka na dlanu mnogo bolnija na dodir od ostalih, imate problem s nekim organom, a s kojim točno, može se utvrditi preko korespondencije prikazane na fotografijama. Na slici iznad prikazano je gdje se na šaci nalaze pluća i srce, a ispod su dodati debelo crijevo i jetra.

Dijagnostika, kao i liječenje, u ovom sistemu se radi pomoću dijagnostičkog štapića (na slici ispod). Naravno, nije neophodan baš taj štapić, već je potrebno naći bilo kakav špicast, ali ne oštar, predmet. Može da posluži i prazna kemijska olovka, a najsličniji predmet dijagnostičkom štapiću, koji vjerovatno imate u kući, jeste heklarica.

Sve što je potrebno da znate jeste to da svakoj točki na tijelu, odnosno svakom organu, odgovara određena, korespondentna točka na šaci. Ako promatrate šaku kao tijelo, palac predstavlja glavu i vrat, kažiprst i mali prst – ruke, srednji i domali prst – noge, unutrašnja strana dlana – grudi i trbuh, a vanjska – leđa. Tako će, na primer, desna podlaktica biti drugi zglob na malom prstu lijeve šake ili drugi zglob na kažiprstu desne šake. Vrat će biti drugi zglob na palcu obe šake, a glava prvi zglob. Po toj logici treba tražiti korespondentne točke.

Kada nađete korespondentnu točku, potrebno je dijagnostičkim štapićem, ili predmetom koji služi u tu svrhu, tu točku izmasirati kružnim pokretima u jednu i u drugu stranu, a zatim na to mjesto staviti sjemenku heljde i prilijepiti flaster trakom (u ovu svrhu se koriste mnoge sjemenke, ali sjemenke heljde su najzgodnije za početak), kao što se može vidjeti u video-klipu iznad. Samo sa ovim znanjem uspješno možete sami da se liječite od migrene, bolova u leđima i vratu i sličnih tegoba. Rezultati su gotovo trenutni, a za trajno rješenje, ipak, treba biti uporan. Budući da svakog od nas bole leđa, pronađite odgovarajuću točku i stanite na put bolovima.