Aleurites moluccana (L.) Willd. = A. trilobus Forst et Forst, Euphorbiaceae

kukui

Kod nas još uvijek slabo poznato ulje, kukui je više od 50 godina službeni simbol Havajskog otočja. Od njega se priprema gotovo sve, bojila za tetovažu iz kore, drvo se koristi u pravljenju čamaca, plodovi su jestivi i nekoliko tradicionalnih specijaliteta spravlja se upravo od kukuija. Masni plodovi koristili su se kao svjetiljke. Zato ga u Americi i zovu candle nut, jer dugo gore kad se zapale, a uljem su se premazivale ribarske mreže kako bi bile trajnije i otpornije. Zanimljivo, ulje kukuija je laksativ,ali je manje agresivan od ulja ricinusa i laksativ je samo u velikim količinama. Koristilo se u narodnoj medicini.

Kukui nije jedini član svoje roda iz kojeg se dobije ulje. Tung drvo (Aleurites cordata, (Thunb) Mull. et Arg.) se takodjer koristi za dobivanje ulja, ali ne u kozmetičke svrhe. Poput ulja lana u Europi, to je ulje za premaz slika, te zaštitu drveta kojeg su japanski i kineski umjetnici koristili dugi niz stoljeća. Ono je bogato polinezasićenom, α-eleostearinskom kiselinom.

Kukui se upija daleko brže i od makadamijebabasu maslaca i brazilskog oraha.  Koža koja slabo upija druga ulja, upit će ga u vrlo kratkom roku. Bez obzira što se dobro upija, kukui je vrlo hranjivo ulje, tako da je dobro i za njegu suhe kože. Zbog upijanja kukui se koristi i za njegu mješovite pa čak i masne kože ukoliko vam to odgovara. Daje glatkoću koži, a dobar je za masažu kod ljudi koji ne vole masni osjećaj na koži i čija koža slabo upija ulja.

U sastavu se ističe lijepi balans polinezasićenih masnih kiselina. Osim linolne sadrži i puno α‐linolenske kiseline. Po sastavu pomalo nalik na inka orah (inka inchi).  Kukui je odabran kao senzorijalni antipod arganu – za razliku od masne teksture argana, kukui se vrlo brzo upija. To je dobro za znati, jer nekim zahtjevnim kožama je argan prilično je mastan, a kukui prilično suh. U tom slučaju, dovoljno je izmiksati ulje kukuija i argana i načiniti njihov omjer koji koži odgovara, primjerice, 60% kukuija i 40% argana.

kukui ulje

Brzo se upija i u strukturu kose tako da je odličan za uljne pakunge za kosu.  Ubrzava i prodor drugih ulja u kožu, a dobro se kombinira s brojnim uljima poput ploda divlje ružeburitija i pulpe pasjeg trna. Kukui je odlični nositelj za CObiljna ulja sjemenki – pola kukuija i pola nekih od tih biljnih ulja čini odličan hranjiv serum za lice. U emulzijskim sustavima daje tekući, osvježavajući osjećaj, što naravno ovisi i o emulgatoru.