Trputac(lat.Plantago)

Plantago major - Wikiwand


Ovaj tip biljke prepoznatljiv je rod livadskih biljaka.Egzistira više od 200 vrsti trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac.Narodnog je naziva bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec. U Kini se koristio još 3000 godina prije Krista za liječenje mnogih oboljenja.Plantago biljka djeluje tako da rana, ukoliko se na nju nanese sok trputca, zacijeliti kao da je šivana zlatnim koncem.Jednako tako liječi ubode škorpiona.Taj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.

Ljekovitost i sastav plantago biljke

Trputac - Ljekovita Svojstva - Transformacija Svijesti


Ova čudotvorna biljka sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve.Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja.Pomaže svim dišnim organima, pogotovo kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporuča se kod hripavca, astme, upale pluća, pa i kod tuberkuloze pluća.Trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom.Stoga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja.Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.


Antibiotik

Trputac, uskolisni | PLANTAGEA


Plantago kao sok ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.Trputac sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus.Najdjelotvorniji od njih je iridoidni glikozid aukubin koji je pokazao značajnu aktivnost protiv gram–pozitivnih bakterija, pogotovo stafilokoka aureusa.Dodavanje soka limuna u iscrpinu trputca može značajno pojačati njegovu antimikrobnu vrijednost.Aukubin potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega.Svježe iscijedjeni sok preporuča se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemeroida.Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista.Izvrstan je kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica.Dnevno konzumiranje osam grama sjemena spriječava stvaranje žučnih kamenaca.


Popularna je upotreba  trputca kod svih vrsta kožnih problema kao što su rane, čirevi, posjekotine,brazgotine, modrice, podljevi, opekline, plikovi, žuljevi, zanoktice i ubodi kukaca.Za liječenje kožnih tegoba operite svježi list i učinite kašu od njega i takvu nanesite na oboljelo mjesto.Trputac je izvrsna prva pomoć kod uboda.Sadrži veće količine saponina, koji gode koži i djeluju kao prirodni antihistaminik.


Liječenje zuba i desni

Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje.Prožvakano lišće trputca postavljeno kao oblog na zub i desni može spriječiti infekciju zuba u ranim fazama.


Plantago biljka ljekovita i za kućne ljubimce

Plantago biljku vrlo dobro podnose psi i mačke, tako da možete prskati jaku iscrpinu trputca po njihovoj koži, ako imaju osipe ili rane.Ukoliko životinja ne liže ozlijedjeno područje, možete koristiti i mast, budući da im je to navika, poželjno im je staviti elizabetanski ovratnik.

Čaj od trputca


Ulje plantago biljke

Steriliziranu staklenku napunite nasjeckanim lišćem trputca i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće.Zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Protresite jednom dnevno i nakon dva tjedna procijedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao temelj za druge pripravke.