Lipa(lat.Tilia)


Razne ljekovite biljke bile su jedini lijek u starije doba na kojeg su se ljudi mogli osloniti. One danas ne mogu zamijeniti suvremene medicinske postupke, ali su još uvijek korisne.Lipa, kao stablo iz roda Tilia, najčešće raste u Europi i Sjevernoj Americi. Koristi se u narodnoj medicini kao lijek već stoljećima, a osobito u Europi gdje raste obilno. Cvjetovi se mogu koristiti za izradu čaja koji liječi tjeskobu i ima umirujuće djelovanje.

Lipa (Tilia)

Uzgoj Lipe

Lipa  je drvo iz obitelji sljezovki. Hrvatski naziv “lipa” je dobila takav naziv,jer cvjeta u lipnju kada se široko oko nje osjeti predivni lagani miris. Stablo lipe može narasti do 40 metara u visini, a ima mirisne žute cvjetove te je odlična medonosna biljka.Lipov med je žute do svijetlozelene boje te blago gorkog okusa, a vrlo je cijenjen.Za spravljanje lipovog čaja se koriste cvjetovi, a zanimljivo je da se od lipine kore proizvodi aktivni ugljen. 

Ljekovite tvari :

U ljekovite svrhe se koriste dvije vrste lipe(lipa iz filter vrećica nije ljekovita)

  • Tillia cordatasitnolisna lipa,
  • Tillia platiphyllosvelelisna lipa.
Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku -  Ordinacija.hr

ljekovitost čaja od lipe

Lipa se koristi u medicini protiv prehlade, gripe te smetnji u probavnom sustavu.

Koristi se za:

  • ubrzanje metabolizma – čaj od lipe, mršavljenje i gubljenje kilograma su usko povezani, jer lipa služi detoksifikaciji organizma, a potiče i znojenje,
  • kašljanjelipov cvijet sadrži odredjenu količinu sluzi koja pomaže kod smetnji dišnog sustava,
  • smirenje – lipov čaj ima manji utjecaj na hormonalni disbalans organizma pa može djelovati umirujuće na stanja poput anksioznosti.

Ekstrakt lipe djeluje kao jaki antioksidans protiv induciranog oksidativnog stresa u stanicama štakora zbog svojih ljekovitih sastojaka.

Nuspojave

Moguće su odredjene posljedice pretjerane konzumacije čaja od lipe.

Ljekovita svojstva i upotreba lipe - Narodni.NET

Nuspojave koje su moguće:

  • svrbež – ukoliko se lipa na neki način nanosi izravno na kožu,
  • srčane smetnje – ako lipu koriste kronični srčani bolesnici ili populacija koja trenutno konzumira lijekove za srce.

Korištenje lipovog čaja u trudnoći i kod dojenja još nije znanstveno potvrdjeno kao siguran tako da se za svaki slučaj preporuča izbjegavanje.Lipa se smatra sigurnom za upotrebu kod male djece i kod odraslih. Štetnost za čaj od lipe gotovo da uopće ne postoji.

Čaj od lipe za djecu se može koristiti kod: