Glog(lat.Crataegus)


Poznato je da se čaj od gloga tradicionalno koristi za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost, a sadrže mnoge fitokemikalije koje mogu djelovati pozitivno na ljudsko zdravlje. 

Glog - ljekovito bilje - Ukrasno i ljekovito bilje | Agroklub.com

Glog je grmolika biljka iz obitelji ruža, koja se može pronaći u šumi, na livadama i u raznim vrtovima gdje služi kao ukrasna biljka.

Egzistiraju dvije vrste:

  • crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha),
  • bijeli glog (lat. Crataegus monogyna).

Plod gloga je mesnat i trpkog okusa, ali se od njega mogu praviti džemovi i marmelade. Listovi su jestivi, ali se sušenjem koriste za pripremu ljekovitog čaja, kao i cvjetovi. Glog se danas može pronaći u obliku čaja, tinkture ili dodataka prehrani. Temeljni način upotrebe gloga je u obliku biljnog čaja.

Glog (Crataegus)

Ljekovita svojstva

Glog (Crataegus)

Čaj od gloga je najpoznatiji u narodu po svom ljekovitom djelovanju na srce i krvožilni sustav. Pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i otkucaja srca(preskakanje).Biljka može djelovati ljekovito najviše zbog dijetalnih vlakana koja djeluju pozitivno na probavu, a sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju antioksidativno.

Sastav:

  • flavonoidi,
  • rutin,
  • kvercetin,
  • viteksin.

 Bobice i cvjetovi gloga mogu se koristiti kod problema s kožom.Za poboljšanje zdravlja potrebno je konzumirati čaj nekoliko mjeseci s pauzama. Prije konzumiranja obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste se upoznati s mjerama opreza.

Priprema za čaj:

  1. Stavite 1 – 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode.
  2. Potom poklopite i  ostavite da odstoji 10-tak minuta.
  3. Potom procijedite i ispijate maksimalno 3 šalice dnevno.

Okus je kombinacija gorkastog i kiselkastog. Možete ga začiniti po želji s malo meda ili cimeta.Minimalna efektivna doza gloga 300 miligrama dnevno, a maksimalna bi trebala biti 500 miligrama.Ne preporuča se konzumiranje više od 1800 mg gloga dnevno, jer se tad mogu pojaviti simptomi trovanja. Nakon 3 tjedna poželjno je kratko pauzirati,nakon toga nastaviti.

Val - Znanje - Portal za razvoj svijesti | Glog - CRATAEGUS | Cvjetovi,  Listovi, Plodova, Plodovi, Vrijeme, Bijeli, Cvjetova, Listova

Nuspojave:

Kod nekih osoba može izazvati neželjene posljedice:

osip,

znojenje,

pospanost,

vrtoglavica,

problemi s disanjem,

lupanje srca