Divizma(lat.Verbascum thapsus)

Biljka kao što je Divizma je dvogodišnja posebnog izgleda koja narast i do 2 metra.Izdužene je stabljike i krupnih žutih cvjetova. U narodu je zovu i “kraljevska svijeća“, jer formom podsjeća na svijeću.Pripada obitelji “strupnika” i potječe s područja Europe, Azije i Sjeverne Afrike.Poznata je i pod nazivima divlji duhan, široki lopuh, vučji rep i lepruh.Koristila se kroz povijest u razne svrhe, i to najviše u tradicionalnoj medicini Europe, Azije, kasnije i Amerike. Koristiti se i za liječenje bolesti pluća. U Ameriku su je donijeli doseljenici. Prisvojila su je i indijanska plemena i tako koristila kod plućnih bolesti te kod bolova u kostima.


Ljekovitost

Otkrijte šta se sve krije u biljci divizma! | Novi.ba


Upotreba divizme ima široku primjenu,a pripisuje se različitim spojevima koje ona posjeduje.To su u prvom redu saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin te minerali cink i selen.Veliki broj antioksidansa u divizmi djeluje antiupalno, antimikrobno i regenerativno.Budući da ima široku upotrebu, divizma je biljka koja je u tolikoj mjeri eksponirana da je postala predmetom istraživanja.

Kreni zdravo!


Ljekovitost u pogledu bolesti respiratornog sustava

Ljekovita svojstva divizme jest djelovanje na sve tegobe dišnog sustava.Ona djeluje umirujuće, potiče iskašljavanje, smanjuje nadražaj. Uspješno se bori protiv različitih uzročnika upala i bolova.Lišće i cvijet sadrže saponine, prirodne tvari koji olakšavaju kašalj i pomažu pri izbacivanju sekreta iz pluća.Pomaže kod prehlada, gripe, angine, upale pluća i porebrice, katara u plućima, bronhitisa, prsobolje i astme.Izvrstan lijek protiv alergija, jer svojom sluzi oblaže dišne organe, čime ih fizički štiti od apsorpcije alergena i tako umanjuje rizik od alergijske reakcije.Kod težih slučajeva plućnih bolesti, lišće divizme se može zapaliti i inhalirati.

Učinkovit lijek protiv gljivica i bakterija

Verbascum Thapsus - Great Mullein - “Also, it is said, that fume made of  the root of the reedy herb … | Botanical drawings, Botanical prints,  Botanical illustration

Pripravci se od davnina koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama.Antimikrobno i antiupalno djelovanje pripisuju se njezinim fenolnim spojevima.

Ekstrakt divizme djeluje protiv niza štetnih organizama medju kojima su i mnogi otporni na konvencionalne lijekove:

Staphylococcus aureus

Bacillus subtilis

Micrococcus luteus

Enterococcus faecalis

Escherichia coli

Pseudomonas aeruginosa

Klebsiella pneumonia

Vibrio cholera

Enterobacter coccus

Aspergillus fumigatus

Divizma kao biljka ima veliki antibakterijski potencijal. Kao macerat, tradicionalni je pripravak protiv tegoba uzrokovanih mikrobima i upalama.Iznimno je cijenjena kao lijek za upalu i bolove uha, a pomaže i u rastvaranju viška cerumena te herpesa, rana, ekcema, uboda, smrzotina.Primjenjuje se i kod upale očiju, bolova u kostima i mišićima, i kod hemeroida.


Revitalizira koštani sustav

Efikasno hidratizira i “podmazuje” kralješke i zglobove.Često se koristi kod ozljeda ledja za koje ljudi smatraju da su neizlječive.Sublimacijom sinovijalnih tekućina čini kralježnicu podatnijom i udobnijom.Na taj način vraća njezin prirodan položaj, smanjuje bol i upale te poboljšava njezino opće zdravlje.Blagotvorno djeluje na kosti te joj pripisuju i svojstva zacjeljivanja hernije diskova i slomljenih kosti.Razlog je u sluzi koja jednako kao što vlaži pluća, podmazuje i kosti. Diskovi tako ”sjednu” na svoje mjesto, a ukočeni zglobovi se otpuste.Kod problema sa zglobovima, artritisa i reume, divizma se upotrebljava izvana.
 

Za zdravlje bubrega i mjehura – korijen

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je divizma-3.jpg


Pripravci od divizme većinom su temeljeni na cvijeću i lišću, no i korijen ima svoje vrijednosti.Cijenjen je tonik protiv urinarne inkontinencije koji jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mjehura.Reducira frekvenciju uriniranja, a ima i adstringentna svojstva koja ublažavaju upalu mjehura.Umjereno stimulira funkciju mjehura i bubrega.

Može pomoći kod intersticijskog cistitisa i benigne hipertrofije prostate.

Divizma shutterstock 382259857


Ljekovita svojstva divizme:

– protiv proljeva i grčeva u trbuhu

– protiv nesanice

-olakšava migrene

-pomaže kod ubrzanog rada štitnjače

-pomaže u smanjivanju kolesterola i triglicerida