Čuvarkuća(lat.Semprevivum)


Žilavost i otpornost čuvarkuće zorno opisuje njezino latinsko ime “Sempervivum“, što u prijevodu znači “uvijek živuća”.Višegodišnja je biljka iz obitelji tustikovki, poznata i pod nazivima: cmilić, možek, netres, pod silu živ, treset, uhovnik, ušna, vazdaživ i žednjak.Karakteriziraju je debeli mesnati listovi puni vode te cvjetovi zvjezdastog oblika.Raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. U našem podneblju ona živi kao ukrasna biljka,već manje kao ljekovita.

Planinska čuvarkuća – Wikipedija


Ljekovito djelovanje i sastav


Sadrži:

– tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu.

Istraživanja novijeg doba potvrdila su da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate.U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava.Aplicira se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.


Idealan lijek za uhobolju

Čuvarkuća i med - riješenje za mnogobrojne probleme – Ivan Kunješić


Ovaj fantastičan stari narodni lijek izvrstan je za uhobolju, oštećenje bubnjića i na koncu gubitak sluha. Njezin sok razgradjuje višak skrućene smole (cerumena) u uhu i općenito smanjuje bol. Djeluje bolje nego same kapi iz ljekarne, a nadasve ju i pedijatri preporučaju za djecu.Kako bismo se djelotvornije liječili, dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

goouGu/biljka čuvarkuća


Efikasan lijek za kožne bolesti i rane

Biljka kao što je čuvarkuća ima djelovanje vrlo slično aloe veri, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba.Ova se biljka inače smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti.I upravo zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Možete tretirati:

1. crveni vjetar (erysipelas)
2. kurje oči
3. pjegice
4. rane i čireve
5. herpes zoster
6. upale oka i uha
7. zloćudne kožne bolesti
8. tvrdu kožu na tabanima
9. opekotine, ubode i ugrize

Bolno mjesto premažite sokom čuvarkuće ili jednostavno stavite oblog od prerezanog lista.